Domowe rolmopsy z ogórkiem i marchewką to smaczna przekąska na święta Bożego Narodzenia, na imprezy z przyjaciółmi czy spotkania rodzinne, chociażby przy mocniejszym % 🙂
Chyba znacie smak sklepowych rolmopsów, pewnie wielu z Was, jak kiedyś i ja kupujecie w markecie, pełno ich na półkach i nie wiadomo, które wybrać. Domowej roboty jednak są bardziej naturalne w smaku, ponieważ nie są tak agresywnie przyprawione, to jest w mojej ocenie.
Można je zrobić samemu i to w bardzo prosty i smaczny sposób, a całość wychodzi dużo taniej niż ze sklepu.
Skusicie się je zrobić? Ja się skusiłam i tak czasami kuszę nimi moją rodzinę.
Potrzebne będą:
4 filety śledziowe a’la matias
marchew
cebula
ogórek kiszony
kawałek papryki
musztarda np. sarepska
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1 łyżka musztardy np. sarepskiej
1 łyżka musztardy francuskiej
cebula
cukier
sól
3 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
wykałaczki
Rolmopsy jak zrobić?
1. Zalewa
Wszystkie składniki na zalewę zagotowałam, dodałam łyżkę cukru i odrobinę soli, pokrojoną w piórka cebulę. Odstawiłam po zagotowaniu do całkowitego ostygnięcia.
2. Matiasy
Matiasy moczyłam w zimnej wodzie ok. 2 – 3 godzin. Posmarowałam je od wewnętrznej strony musztardą. Na brzegu płata położyłam ukrojony słupek marchewki, tyle samo papryki i kiszonego ogórka, dołączyłam kilka piórek cebuli. Zwinęłam w rulonik matiasa z zawartością i spięłam wykałaczką.
3. I do lodówki na 5 dni
W słoiku ciasno ułożyłam rolmopsy i zalałam zimną zalewą, zakręciłam pokrywką. Wstawiłam do lodówki na 5 dni, im dłużej będą moczyć się w zalewie, tym bardziej będą smaczne.
Smacznego!
Lidka
Fantastycznie akurat pod dobrze, zmrożone, odrobinę, 50 ml 😉👏👏👏