Śledzie po grecku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie po grecku prawie to samo aczkolwiek nie to samo, co ryba po grecku. Bardzo proste do zrobienia i bardzo smaczne. Pięknie ozdobią nasz gościnny i imprezowy stół oraz posmakują.

Ilości warzyw można z powodzeniem modyfikować, tak samo jak i ilość octu. Bardzo ważna uwaga, to nigdy nie łączyć ciepłych warzyw ze śledziami, to samo ma się do marynaty czy zalewy.
Z własnego doświadczenia wiem, że filety rozpadną się…

Jak zrobić śledzie po grecku?

Składniki:
4 płaty śledziowe a’la matias
2 marchewki
1 pietruszka
1 mała cebula
nieduży kawałek selera
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
50 ml octu

2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  • Matiasy moczyłam w wodzie przez ok. 3 godziny, kilkukrotnie w tym czasie podmieniałam wodę, po czym każdy z nich pokroiłam na 4 części.
  • Na patelni rozgrzałam olej, wyłożyłam pokrojoną w kostkę cebulę mieszałam do momentu aż się zeszkli. Następnie dodałam starte na tarce o grubych oczkach warzywa.
  • Jak już warzywa były miękkie dodałam kocentrat pomidorowy, przyprawiłam do smaku solą, pieprzem i doprowadziłam zawartość patelni do delikatnego wrzenia, wlałam ocet. Wyłączyłam ogień pod patelnią i odstawiłam do całkowitego ostudzenia.
  • Gdy już warzywa były zimne w słoiku na przemian układałam śledzie i warzywa, odstawiłam do lodówki na 3 doby.

Smacznego!
Lidka

3.9 22 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Iwona
Iwona
4 lata temu

Właśnie robię

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
4 lata temu

Kolejny, fantastyczny przepis u Ciebie na śledzie 🙂 W najbliższym czasie z pewnością wypróbuję 🙂

Translate »
2
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x