Idealny pomysł na wędlinę na kanapki, szynka wykonana w domowych warunkach, soczysta i cudownie krucha.
Domowa wędlina nie ma sobie równych w smaku, czy jest pieczona, wędzona czy gotowana zawsze będzie smaczniejsza niż kupiona w sklepie. Nie ma to jak swój własny wyrób, mamy kontrolę nad tym jakiego rodzaju przyprawy jej fundujemy. Jak dla mnie najlepsze przyprawy to te naturalne. Do pieczenia boczku, karkówki czy innego rodzaju mięsa dodaję wyłącznie tego rodzaju aromaty.
Rzeczy, które będą nam potrzebne do przygotowania wędliny to strzykawka z igłą, lub maszynka do nastrzykiwania, sznurek bądź siatka wędzarnicza. Ja użyłam siatki, bo akurat to znalazłam w swojej szafce kuchennej.
Po zamarynowaniu mięsa gotuje się je dwukrotnie po 8 minut, czyli nie jest wymagające w końcowej obróbce.
Podobnie jak tę szynkę robiłam niegdyś schab, ale gotowałam po 15 minut trzykrotnie, jest gdzieś zapisany w czeluściach bloga 🙂
W ten sposób można zrobić dowolną część mięsa ze świnki.
Składniki:
1,5 kg szynki
25 g soli peklowej
Na marynatę:
50 g soli peklowej
2 łyżki majeranku
4 – 5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Na zalewę:
1,5 łyżki soli
2 łyżki majeranku
4 – 5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki majonezu
Przygotowanie mięsa do marynaty
- Szynkę umyć, oczyścić, wysuszyć papierowym ręcznikiem.
- 25 g soli peklowej rozpuścić w 100 ml wody
- Przygotowaną solanką nastrzyknąć szynkę z każdej strony, w miarę możliwości wykorzystać do tego całe 100 ml solanki
Marynata
- W 2 litrach wody rozpuścić sól peklową
- Dodać majeranek, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz
- Mięso obwiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędzarniczej, umieścić w marynacie, dolać wody w razie gdyby nie było w całości zakryte marynatą
- Postawić w zimnym miejscu naczynie z szynką na 3 – 4 dni
Gotujemy szynkę
- Szynkę wyciągnąć z marynaty, marynatę wylać
- Do garnka wlać ok. 2 litrów wody
- Rozpuścić w wodzie sól, dodać pozostałe przyprawy, czosnek i majonez
- Włożyć mięso do zimnej zalewy i nastawić na gotowanie
- Gotować 8 minut od momentu wrzenia zalewy, wyłączyć ogień pod garnkiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia
- Po kilku godzinach zagotować ponownie, gotować 8 minut od momentu wrzenia zalewy, pozostawić do całkowitego ostudzenia
Zimną szynkę wyciągnąć i odciąć sznurek, którym był związana, lub zdjąć siatkę wędzarniczą
Smacznego!
Lidka
Źródło: https://www.swojskiejedzonko.com/2016/01/szyneczka-gotowana-wyjatkowo-krucha-i.html
Fantastycznie wygląda 👏👏👏
A do czego ten majonez?
Daje łagodny posmak, robiłam podobnie schab, on jak to ująć, wygładza charakterystyczny posmak wieprzowiny.
Witam, chyba zrobię szynkę wg. przepisu. Mam tylko pytanie czy może być mięso, szynka, wcześniej zamrożone… uda się?
Pozdrawiam
Pewnie, że się uda 🙂
Dziękuję ❤️
Jestem uczulona na majonez. Czy można zrobić taką szynkę bez majonezu? Robię schab bez majonezu , gotowany w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, czosnku przez piętnaście minut (licząc od zagotowania), 4 godziny odpoczynku bez wyjmowania z wody, następnie znów 15 minut gotujemy i zostawiamy co najmniej na 8 godzin. Czyli drugie gotowanie najlepiej wykonać wieczorem i zostawić na noc. Jest przepyszny, delikatny i aromatyczny. W przypadku szynki zaintrygowało mnie to, że najpierw wkładamy do marynaty.
Pewnie, że można zrobić bez majonezu.
Schab robiłam w podobny sposób jak Pani, Pani Irmino, ale też z dodatkiem majonezu, ale wcześniej leżakował dobę w przyprawach. Jednak nic a nic nie stoi na przeszkodzie by go pominąć w składnikach.
A marynaty nietrzeba zagotować tylko dać wszystko do zimnej wody? Proszę o odpowiedź bo nie chce zrobić nic źle wolę się zapytać😅pozdrawiam
Nie gotowałam, można podgrzać część wody, by sól szybciej się rozpuściła. Proszę pytać śmiało 🙂 :*
Mam pytanie, czy zamiast soli peklowej można użyć zwykłej soli?
Oczywiście, można 🙂
Witam. A czy po pierwszym zagotowaniu i ostudzeniu trzeba szynkę przechować w lodówce i ponownie zagotować po kilku godzinach.Czy poprostu po pierwszym gotowaniu ostudzić i ponownie zagotować.
Panie Marku, niech Pan pozostawi szynkę w wodzie do ostudzenia i ponownie zagotuje 🙂
Wiec dziś dzień prawdy .
Wybrałem ów prżepis bo jest bardzo prosty w wykonaniu .
czy wyjdzie dobrze jeszcże nie wiem ale z góry dziękuje .
Jeszcze raz dzięki za to ze chcesz pomagać innym w gotowaniu
Janku, daj znać jak wyszła szynka 🙂 Pozdrawiam 🙂
To ja Tobie Janie dziękuję!
Przepis jest bardzo prosty, rzeczywiście szynka wychodzi fajna, nie jest sucha, dobrze się kroi, nawet na cienkie plasterki, tak jak lubię 🙂
Na przyszłość na pewno będę jednak musiała zmodyfikować ilość przypraw, bo jak dla mnie wychodzi bardzo czosnkowa w smaku, prawie jak salceson, ale to oczywiście rzecz gustu.
Tak oczywiście, proszę przyprawiać wedle własnego smaku. Dziękuję za podzielenie się opinią <3
Gotowanie dwa razy po 8 minut wystarczy aby nie była surowa ?
Tak, wystarczy 🙂