Szynka na kanapki gotowana krucha i soczysta

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealny pomysł na wędlinę na kanapki, szynka wykonana w domowych warunkach, soczysta i cudownie krucha.

Domowa wędlina nie ma sobie równych w smaku, czy jest pieczona, wędzona czy gotowana zawsze będzie smaczniejsza niż kupiona w sklepie. Nie ma to jak swój własny wyrób, mamy kontrolę nad tym jakiego rodzaju przyprawy jej fundujemy. Jak dla mnie najlepsze przyprawy to te naturalne. Do pieczenia boczku, karkówki czy innego rodzaju mięsa dodaję wyłącznie tego rodzaju aromaty.

Przepis na tę szynkę podsunęła mi koleżanka, bardzo chwaliła sobie tak zrobione mięso, podsunęła mi link do filmiku i przepisu Swojskiego Jedzonka, polecam go obejrzeć, bardzo prosto jest pokazane jak można wykonać mięsiwo domowe.

Rzeczy, które będą nam potrzebne do przygotowania wędliny to strzykawka z igłą, lub maszynka do nastrzykiwania, sznurek bądź siatka wędzarnicza. Ja użyłam siatki, bo akurat to znalazłam w swojej szafce kuchennej.
Po zamarynowaniu mięsa gotuje się je dwukrotnie po 8 minut, czyli nie jest wymagające w końcowej obróbce.
Podobnie jak tę szynkę robiłam niegdyś schab, ale gotowałam po 15 minut trzykrotnie, jest gdzieś zapisany w czeluściach bloga 🙂
W ten sposób można zrobić dowolną część mięsa ze świnki.

Składniki:
1,5 kg szynki
25 g soli peklowej
Na marynatę:
50 g soli peklowej
2 łyżki majeranku
4 – 5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
Na zalewę:
1,5 łyżki soli
2 łyżki majeranku
4 – 5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
6 kulek ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki majonezu

Przygotowanie mięsa do marynaty

  • Szynkę umyć, oczyścić, wysuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 25 g soli peklowej rozpuścić w 100 ml wody
  • Przygotowaną solanką nastrzyknąć szynkę z każdej strony, w miarę możliwości wykorzystać do tego całe 100 ml solanki

Marynata

  • W 2 litrach wody rozpuścić sól peklową
  • Dodać majeranek, ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz
  • Mięso obwiązać sznurkiem lub włożyć do siatki wędzarniczej, umieścić w marynacie, dolać wody w razie gdyby nie było w całości zakryte marynatą
  • Postawić w zimnym miejscu naczynie z szynką na 3 – 4 dni

Gotujemy szynkę

  • Szynkę wyciągnąć z marynaty, marynatę wylać
  • Do garnka wlać ok. 2 litrów wody
  • Rozpuścić w wodzie sól, dodać pozostałe przyprawy, czosnek i majonez
  • Włożyć mięso do zimnej zalewy i nastawić na gotowanie
  • Gotować 8 minut od momentu wrzenia zalewy, wyłączyć ogień pod garnkiem i pozostawić do całkowitego ostudzenia
  • Po kilku godzinach zagotować ponownie, gotować 8 minut od momentu wrzenia zalewy, pozostawić do całkowitego ostudzenia

Zimną szynkę wyciągnąć i odciąć sznurek, którym był związana, lub zdjąć siatkę wędzarniczą

Smacznego!
Lidka

4 28 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rafal
5 miesięcy temu

Fantastycznie wygląda 👏👏👏

Bob
Bob
5 miesięcy temu

A do czego ten majonez?

Iga
Iga
5 miesięcy temu

Witam, chyba zrobię szynkę wg. przepisu. Mam tylko pytanie czy może być mięso, szynka, wcześniej zamrożone… uda się?
Pozdrawiam

Last edited 5 miesięcy temu by Iga
Iga
Iga
5 miesięcy temu

Dziękuję ❤️

Irmina
Irmina
4 miesięcy temu

Jestem uczulona na majonez. Czy można zrobić taką szynkę bez majonezu? Robię schab bez majonezu , gotowany w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu, ziół, czosnku przez piętnaście minut (licząc od zagotowania), 4 godziny odpoczynku bez wyjmowania z wody, następnie znów 15 minut gotujemy i zostawiamy co najmniej na 8 godzin. Czyli drugie gotowanie najlepiej wykonać wieczorem i zostawić na noc. Jest przepyszny, delikatny i aromatyczny. W przypadku szynki zaintrygowało mnie to, że najpierw wkładamy do marynaty.

Renata
Renata
4 miesięcy temu

A marynaty nietrzeba zagotować tylko dać wszystko do zimnej wody? Proszę o odpowiedź bo nie chce zrobić nic źle wolę się zapytać😅pozdrawiam

Last edited 4 miesięcy temu by Renata
Natalia
Natalia
1 miesiąc temu

Mam pytanie, czy zamiast soli peklowej można użyć zwykłej soli?

Marek
Marek
1 miesiąc temu

Witam. A czy po pierwszym zagotowaniu i ostudzeniu trzeba szynkę przechować w lodówce i ponownie zagotować po kilku godzinach.Czy poprostu po pierwszym gotowaniu ostudzić i ponownie zagotować.

Translate »
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x