Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach to przysmak, który można przygotować na stół świąteczny, wigilijny, jako przekąskę do mocniejszego trunku.
Jest to przysmak z pewnością, ponieważ u mnie w domu najważniejszymi degustatorami są dzieci, a były zachwycone takim podaniem śledzika.
Zrobienie takiej przekąski lub zakąski nie jest trudne, ale ważne jest by pamiętać, by nie łączyć matiasów z ciepłymi warzywami, szkoda wtedy naszej może niewielkiej, ale szkoda pracy i składników. Pod wpływem ciepła filety a’la matias mogą się rozpaść na papkę.
Co jeszcze jest ważne, nie trzymajcie się sztywno ilości a najbardziej dotyczy to octu. Każdy ma inny smak, może wolicie dodać go mniej lub więcej?
Składniki, które tu napisałam wystarczą na słoik 0,5 l.
Na każdą wigilię i Boże Narodzenie robię kilka rodzajów śledzi, propozycje możecie znaleźć u mnie na blogu w zakładce Boże Narodzenie.
- Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam z wody.
- Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty. Odstawiłam do ostudzenia.
- Jak pieczarki i cebula już ostygły wlałam ocet. Wymieszałam.
- Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
- Śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.
Witam. Czy zamiast octu mogę użyć cytryny?. Jażeli tak to w jakiej ilości?
Bardzo dobre
Można użyć cytryn a ile to zależy od tego jak kwaśne śledzie się lubi.
PRZEPIS TEN BARDZO MNIE ZAINTERESOWAL.BEDE JE ROBIC BO TO SA MOJE KLIMATY
Super połączenie śledzi i pieczarek!
Nigdy tak nie robiłam a teraz zrobię….aż ślinka leci 🙂
Pycha
Pytanko, wydaje się trochę mało tej rybki w stosunku do reszty. Czy chodzi o trzy pojedyncze płaty, czy może trzy całe tuszki (6 płatów)?
Pychotka
romaneo, to były trzy płaty solone a nie całe tuszki. Co do ilości to pieczarki i cebula zesmażają się i zmniejszają objętość. Nawet jak dodasz więcej warzyw to nic się nie stanie, całość smakuje świetnie jak najdzie smakiem ze śledziami 😉
Jak długo mogą być w słoiku w lodówce ?
do 4 dni spokojnie mogą stać te śledzie, aby w lodówce tylko 🙂
Zrobilam sa pyszne
Wyglądają apetycznie☺chyba się skuszę i zrobię☺
Ja jeszcze dodaję paprykę świeżą . też uduszoną na oleju,na oddzielnej patelni, ostudzoną.
Już mam smaka… 😉 🙂 Dzięki za przepis…
nasza wersja wigilijna to śledzie po sułatńsku z pieczarkami i z rodzynkami. Palce lizać.
Super zrobię
Dzięki
Wygladaja apetycznie ,sprobuje zrobic poniewaz lubie sledzie pod kazda postacia
Coś nowego ����
Najpierw zrobię na próbę.
Juz zrobilam bardzo smakuja
fajnie! bardzo się cieszę 🙂
Ja zrobiłam ale lekko zmodyfikowałam przepis. Nie lubię octu więc do duszenia pieczarek z cebulką dałam trochę konserwowych ogórków i jedna czwartą jabłka. Wyszły wspaniałe.
Robiłam wczoraj,bardzo smaczne,polecam 🙂
Śledzie uwielbiam w każdej postaci, zwłaszcza sałatki.
Wyłącznie muszą być matiasy.
Super przepis!
Czy one zaraz po zrobieniu powinny być takie mocno octowe?
to zależy ile się go doda, z jego ilością można kombinować. Zaraz po dodaniu ocet z pewnością jest bardziej wyczuwalny, z czasem już nie.
Wspaniale przepisy bardzo dziekuje pozdrawiam serdecznie
Dziękuję Halinko! <3
Dzień dobry ile takie śledzie z pieczarkami mogą stać w lodówce?
Dzień dobry,
do tygodnia od momentu zrobienia, nie dłużej. Można je zrobić dwa dni przed wigilią i to będzie dobry moment.