Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie z pieczarkami i cebulą w pomidorach to przysmak, który można przygotować na stół świąteczny, wigilijny,  jako przekąskę do mocniejszego trunku.
Jest to przysmak z pewnością, ponieważ u mnie w domu najważniejszymi degustatorami są dzieci, a były zachwycone takim podaniem śledzika.
Zrobienie takiej przekąski lub zakąski nie jest trudne, ale ważne jest by pamiętać, by nie łączyć matiasów z ciepłymi warzywami, szkoda wtedy naszej może niewielkiej, ale szkoda pracy i składników. Pod wpływem ciepła filety a’la matias mogą się rozpaść na papkę.

Co jeszcze jest ważne, nie trzymajcie się sztywno ilości a najbardziej dotyczy to octu. Każdy ma inny smak, może wolicie dodać go mniej lub więcej?
Składniki, które tu napisałam wystarczą na słoik 0,5 l.

Na każdą wigilię i Boże Narodzenie robię kilka rodzajów śledzi, propozycje możecie znaleźć u mnie na blogu w zakładce Boże Narodzenie.

Składniki:
3 płaty śledziowe a’la matias
6 pieczarek
2 średnie cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/4 szklanki octu 10%
sól
olej do smażenia ok. 3 łyżek
  • Matiasy namoczyłam w wodzie na 2 godziny. Odlałam wodę po tym czasie i przelałam świeżą. Odsączyłam z wody.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam pokrojoną w półplasterki cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Posoliłam odrobinę. Jak pieczarki zmniejszyły objętość dodałam koncentrat pomidorowy. Wymieszałam i smażyłam jeszcze ok. 2 minuty.  Odstawiłam do ostudzenia.
  • Jak pieczarki i cebula już ostygły wlałam ocet. Wymieszałam.
  • Matiasy pokroiłam na paski 2 cm szerokości i przełożyłam do miski razem z pieczarkami i cebulą. Wymieszałam i wstawiłam do lodówki.
  • Śledzie najsmaczniejsze są przynajmniej po dobie leżakowania w lodówce.
Smacznego!
Lidka
4 34 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Witam. Czy zamiast octu mogę użyć cytryny?. Jażeli tak to w jakiej ilości?

Unknown
4 lat temu

Bardzo dobre

Unknown
4 lat temu

PRZEPIS TEN BARDZO MNIE ZAINTERESOWAL.BEDE JE ROBIC BO TO SA MOJE KLIMATY

Di bloguje
4 lat temu

Super połączenie śledzi i pieczarek!

Pychota
4 lat temu

Nigdy tak nie robiłam a teraz zrobię….aż ślinka leci 🙂

Pychota
4 lat temu

Pycha

romaneo
4 lat temu

Pytanko, wydaje się trochę mało tej rybki w stosunku do reszty. Czy chodzi o trzy pojedyncze płaty, czy może trzy całe tuszki (6 płatów)?

Reiki,kurs Reiki,Reiki Usui,Mistrz Reiki

Pychotka

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Jak długo mogą być w słoiku w lodówce ?

Unknown
4 lat temu

Zrobilam sa pyszne

Unknown
4 lat temu

Wyglądają apetycznie☺chyba się skuszę i zrobię☺

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Ja jeszcze dodaję paprykę świeżą . też uduszoną na oleju,na oddzielnej patelni, ostudzoną.

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Już mam smaka… 😉 🙂 Dzięki za przepis…

Unknown
4 lat temu

nasza wersja wigilijna to śledzie po sułatńsku z pieczarkami i z rodzynkami. Palce lizać.

Unknown
4 lat temu

Super zrobię
Dzięki

Unknown
4 lat temu

Wygladaja apetycznie ,sprobuje zrobic poniewaz lubie sledzie pod kazda postacia

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Coś nowego ����

Anonimowy
Anonimowy
4 lat temu

Najpierw zrobię na próbę.

Unknown
4 lat temu

Juz zrobilam bardzo smakuja

Beata
Beata
4 lat temu

Ja zrobiłam ale lekko zmodyfikowałam przepis. Nie lubię octu więc do duszenia pieczarek z cebulką dałam trochę konserwowych ogórków i jedna czwartą jabłka. Wyszły wspaniałe.

Słodko Słodka
4 lat temu

Robiłam wczoraj,bardzo smaczne,polecam 🙂

Irena-Hooltayewpodróży

Śledzie uwielbiam w każdej postaci, zwłaszcza sałatki.
Wyłącznie muszą być matiasy.
Super przepis!

Daria
Daria
3 lat temu

Czy one zaraz po zrobieniu powinny być takie mocno octowe?

Halina
Halina
2 lat temu

Wspaniale przepisy bardzo dziekuje pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
Agnieszka
2 lat temu

Dzień dobry ile takie śledzie z pieczarkami mogą stać w lodówce?

Translate »
32
0
Would love your thoughts, please comment.x