Golonkę zawsze zamawiam w karczmie jak jestem na urlopie w górach. Tak mam w zwyczaju 🙂
Jedak od czasu do czasu przyrządzam ją też w domu. Wybieram zawsze golonki z tylnej części świnki. Są bardzo smaczne i mają dużo chudego mięsa, chociaż po upieczeniu skóra polana piwem jest rewelacyjna w smaku!
Taką jedną golonką jak ja przyrządziłam najadły się do syta dwie osoby. Ważyła ok. 1 kilograma.
Oczywiście jeśli potrzeba więcej golonek to proszę zwiększyć ilość składników.
Składniki:
golonka wieprzowa tylna
2 spore marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
5 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
3-4 ząbki czosnku
Do pieczenia:
1 szklanka jasnego piwa
opcjonalnie przyprawa do golonki
Jak przygotować golonkę?
- Golonkę opaliłam z wystających włosków nad palnikiem i umyłam.
- Wsadziłam do garnka, dodałam warzywa, liście i ziele angielskie i zalałam wodą. Nastawiłam na gotowanie. Gotowałam do miękkości golonki na średnim ogniu.
- Kiedy golonka już się ugotowała wyciągnęłam ją z wywaru i przełożyłam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Posypałam odrobinę przyprawą do golonki i piekłam w 180 stopniach pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Po tym czasie zdjęłam całkiem pokrywkę i polałam golonkę piwem. Piekłam już bez przykrycia ok 20 minut do zarumienienia się. Dodatek piwa sprawił, że skórka nabrała pięknego złoto brązowego koloru i stała się chrupka, oczywiście wpłynęło również na smak.
- Jak już golonka pięknie się zarumieniła wyciągnęłam ją z piekarnika i podawałam z kapustą zasmażaną, musztardą i chrzanem.
- Przepis na kapustę zasmażaną kliknij tu
Smacznego!
Lidka
jejku ale kusisz tymi pysznościami
Rozpusta na całego :-)Jadłabym 😉
oj, zjadłabym! 🙂
jeśli jest blacha do pieczenia to jak przykryć golonkę ? Z blachy wystaje – bo tylne są duże….
jak mam jedną golonkę to do zapiekania używam wysokiego naczynia z pokrywą, ale jak mam więcej to właśnie zapiekam na blasze a wtedy przykrywam folią aluminiową.