Pulpety z fileta kurczaka w sosie pieczarkowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Delikatne mięso kurczaka i delikatny sos pieczarkowy, danie idealne dla młodszych i starszych.

Pulpety pewnie wielu kojarzą się z wiekiem dziecięcym i przedszkolnym, mi troszkę tak. Pulpety z fileta kurczaka są zdecydowanie moimi ulubionymi, delikatne mięso rozpływające się w ustach, oczywiście można je zrobić jeszcze w lżejszej wersji, nie obtaczając ich w mące lub zabielając sos pieczarkowy niskoprocentowym nabiałem. Jak kto lubi 🙂
Dodam jeszcze, że wszystko zrobiłam na jednej patelni, uwielbiam dania jednogarnkowe!

Pulpety podałam z kaszą bulgur i mixem sałat, wyszło bardzo pysznie. Podaj swoje pulpety z tym czym lubisz najbardziej, z ryżem, ziemniakami.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?

  • 400 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 4 łyżki bułki tartej
  • mąka pszenna do obtaczania pulpetów
  • ok. 5 dkg masła do smażenia

Na sos:

  • 6 dużych pieczarek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • natka pietruszki

Jak zrobić drobiowe pulpety?

  • w misce wymieszaj składniki na pulpety, odstaw na ok. 10 minut by bułka związała masę
  • łyżką nabieraj ciasto i dłońmi nadawaj kształt kulek
  • obtocz pulpety w mące
  • usmaż z każdej strony na rozgrzanym maśle
  • pieczarki pokrój i włóż do patelni z pulpetami, smaż chwilę
  • podlej wodą lub bulionem i gotuj ok. 5 minut
  • wlej śmietankę, redukuj sos na średniej wielkości ogniu
  • na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem i dodaj natkę pietruszki

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x