Delikatne mięso kurczaka i delikatny sos pieczarkowy, danie idealne dla młodszych i starszych.
Pulpety pewnie wielu kojarzą się z wiekiem dziecięcym i przedszkolnym, mi troszkę tak. Pulpety z fileta kurczaka są zdecydowanie moimi ulubionymi, delikatne mięso rozpływające się w ustach, oczywiście można je zrobić jeszcze w lżejszej wersji, nie obtaczając ich w mące lub zabielając sos pieczarkowy niskoprocentowym nabiałem. Jak kto lubi 🙂
Dodam jeszcze, że wszystko zrobiłam na jednej patelni, uwielbiam dania jednogarnkowe!
Pulpety podałam z kaszą bulgur i mixem sałat, wyszło bardzo pysznie. Podaj swoje pulpety z tym czym lubisz najbardziej, z ryżem, ziemniakami.
Jakie składniki są potrzebne by zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?
- 400 g zmielonego mięsa z piersi kurczaka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 łyżki bułki tartej
- mąka pszenna do obtaczania pulpetów
- ok. 5 dkg masła do smażenia
Na sos:
- 6 dużych pieczarek
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego lub wody
- natka pietruszki
Jak zrobić drobiowe pulpety?
- w misce wymieszaj składniki na pulpety, odstaw na ok. 10 minut by bułka związała masę
- łyżką nabieraj ciasto i dłońmi nadawaj kształt kulek
- obtocz pulpety w mące
- usmaż z każdej strony na rozgrzanym maśle
- pieczarki pokrój i włóż do patelni z pulpetami, smaż chwilę
- podlej wodą lub bulionem i gotuj ok. 5 minut
- wlej śmietankę, redukuj sos na średniej wielkości ogniu
- na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem i dodaj natkę pietruszki
Smacznego!
Lidka