Pijana śliwka w czekoladzie (ciasto)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śliwka w czekoladzie to genialne połączenie smaków, dodatek rumu czyni ją jeszcze smaczniejszą. Podać na cieście takie składniki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Miękkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto. Idealne na świąteczny stół, przywitanie gości, uroczystości rodzinne a nawet na samotny wieczór z lamką wina pod ciepłym kocykiem.
Swoją śliwkę namoczyłam w rumie, można również w spirytusie, ale jeśli chcesz uniknąć alkoholu, to namocz pokrojone śliwki w gorącej wodzie. Ja już mam dzieciaki większe, więc idę na całość i z rozkoszą zanurzam śliwki w rumie 🙂 Pychota!

Zawsze z cukierków najbardziej lubiłam śliwkę w czekoladzie, może dlatego to ciasto jest dla mnie genialne w smaku i z pewnością jednym z moich ulubionych. Może nie ma za bardzo co się rozpisywać, tylko zachęcam Cię, by takie ciasto upiec. Jeśli będziesz mieć pytania, to pisz śmiało w komentarzu, a jeśli już upieczesz, to będę wdzięczna jak podzielisz się opinią o nim.

Składniki na biszkopt:

5 jajek rozm. L
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy bez cukru 60 g
500 ml mleka
4 żółtka
20 dkg cukru
2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16g)
25 dkg masła 82%

Na polewę:

20 dkg czekolady mlecznej
40 dkg śliwki kalifornijskiej bez pestek
1 galaretka malinowa lub wiśniowa
125 g masła 82%
125 ml śmietany kwaśnej 18%
rum lub spirytus

Jak zrobić ciasto pijana śliwka?

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (albo kuchenną 🙂 )
  • śliwki pokrój w drobne kawałki, przełóż do miski i zalej alkoholem. Odstaw na ok. 3 godziny
  • piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • zrób biszkopt, będzie Ci potrzebna większa forma, ja miałam formę o wymiarach 35×24 cm
  • oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę z cukrem, dodawaj następnie po jednym żółtku wciąż ubijając
  • dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz biszkopt przez 25 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstaw do ostygnięcia
  • zrób masę do ciasta
  • 400 ml mleka wlej do rondelka i zagotuj
  • w pozostałych 100 ml mleka wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem budyń, żółtka, cukier i cukier wanilinowy
  • gdy mleko zacznie delikatnie się gotować wlej cienką stróżką masę z budyniu i żółtek, energicznie mieszaj, by nie powstały grudki
  • ogień pod rondlem nie może być zbyt mocny, ponieważ masa może łatwo się przypalić
  • gdy masa budyniowa zacznie delikatnie bulgotać zdejmij ugotowany budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszaj, by nie powstała skórka
  • Mikserem utrzyj masło na puszystą masę, dodawaj ugotowany budyń po jednej łyżce, rób tak aż dodasz cały budyń
  • gotową masę maślano – budyniową wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt
  • zrób polewę: do rondla włóż masło, śmietanę, czekolady i mieszaj do rozpuszczenia składników – nie gotuj
  • w 125 ml gorącej wody rozpuść galaretkę i wlej do polewy, dokładnie wymieszaj
  • odlej nadmiar alkoholu ze śliwek i dodaj je do stygnącej polewy czekoladowej
  • zimną polewę ze śliwkami wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki

Smacznego!
Lidka

4 16 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
17 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
7 miesięcy temu

woow świetnie wygląda, od dawna mam chęć na to ciasto

Weronika
Weronika
7 miesięcy temu

Witam 🙂 jakie w tym przepisie dodać śliwki suszone? Gdzie je mozna kupic?

Renata
Renata
7 miesięcy temu

Do jakiej masy dodać galaretkę?

Marlena
Marlena
7 miesięcy temu

Witam. Czy biszkopt nasączamy, i czy galaretka ma być tężąca? Czy przestudzona ale płynna

Magda
Magda
7 miesięcy temu

w masie bydyniowej, jak dodać te żółtka? zmiksować je z czymś czy całe?

Agnieszka
Agnieszka
7 miesięcy temu

Czym można zastąpić alkohol w śliwce? Taka wersja dla dzieci.

Monika
Monika
6 miesięcy temu

Czy budyń nie będzie zbyt rzadki do kremu? chyba że chodzi o budyń na 0,75 l mleka?

Monika
Monika
6 miesięcy temu

Czy konsystencja budyniu nie będzie za rzadka czy budyń trzeba wsiąść na 0.75 mleka?

Asia
Asia
6 miesięcy temu

Zrobiłam to ciasto na świąteczny stół. Faktycznie, szybko znika i zachwyca oryginalnością. Powtórzę zrobienie przy kolejnej okazji. Mimo długiego opisu robi się szybko. Masa z masłem – rozkosz. Jedyne co mi przeszkadzało to, że nie trzymała się biszkoptu. Może Pani coś poradzi…. Dziękuję za przepis.

Ewa
Ewa
13 dni temu

Czy śliwki można zastąpić wiśniami z nalewki,zostało mi ich sporo i chętnie do czegoś wykorzystam

Translate »
17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x