Pijana śliwka w czekoladzie (ciasto)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śliwka w czekoladzie to genialne połączenie smaków, dodatek rumu czyni ją jeszcze smaczniejszą. Podać na cieście takie składniki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Miękkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto. Idealne na świąteczny stół, przywitanie gości, uroczystości rodzinne a nawet na samotny wieczór z lamką wina pod ciepłym kocykiem.
Swoją śliwkę namoczyłam w rumie, można również w spirytusie, ale jeśli chcesz uniknąć alkoholu, to namocz pokrojone śliwki w gorącej wodzie. Ja już mam dzieciaki większe, więc idę na całość i z rozkoszą zanurzam śliwki w rumie 🙂 Pychota!

Zawsze z cukierków najbardziej lubiłam śliwkę w czekoladzie, może dlatego to ciasto jest dla mnie genialne w smaku i z pewnością jednym z moich ulubionych. Może nie ma za bardzo co się rozpisywać, tylko zachęcam Cię, by takie ciasto upiec. Jeśli będziesz mieć pytania, to pisz śmiało w komentarzu, a jeśli już upieczesz, to będę wdzięczna jak podzielisz się opinią o nim.

Składniki na biszkopt:

5 jajek rozm. L
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru

2 łyżki kakao

Składniki na krem:

1 budyń waniliowy bez cukru 60 g
500 ml mleka
4 żółtka
20 dkg cukru
2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16g)
25 dkg masła 82%

Na polewę:

20 dkg czekolady mlecznej
40 dkg śliwki kalifornijskiej bez pestek
1 galaretka malinowa lub wiśniowa
125 g masła 82%
125 ml śmietany kwaśnej 18%
rum lub spirytus

Jak zrobić ciasto pijana śliwka?

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (albo kuchenną 🙂 )
  • śliwki pokrój w drobne kawałki, przełóż do miski i zalej alkoholem. Odstaw na ok. 3 godziny
  • piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
  • zrób biszkopt, będzie Ci potrzebna większa forma, ja miałam formę o wymiarach 35×24 cm
  • oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę z cukrem, dodawaj następnie po jednym żółtku wciąż ubijając
  • dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia
  • piecz biszkopt przez 25 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstaw do ostygnięcia
  • zrób masę do ciasta
  • 400 ml mleka wlej do rondelka i zagotuj
  • w pozostałych 100 ml mleka wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem budyń, cukier i cukier wanilinowy
  • gdy mleko zacznie delikatnie się gotować wlej cienką stróżką masę z budyniu i żółtek, energicznie mieszaj, by nie powstały grudki
  • ogień pod rondlem nie może być zbyt mocny, ponieważ masa może łatwo się przypalić
  • gdy masa budyniowa zacznie delikatnie bulgotać zdejmij ugotowany budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszaj, by nie powstała skórka
  • Mikserem utrzyj masło na puszystą masę, dodawaj ugotowany budyń po jednej łyżce, rób tak aż dodasz cały budyń
  • gotową masę maślano – budyniową wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt
  • zrób polewę: do rondla włóż masło, śmietanę, czekolady i mieszaj do rozpuszczenia składników – nie gotuj
  • w 125 ml gorącej wody rozpuść galaretkę i wlej do masy, dokładnie wymieszaj
  • odlej nadmiar alkoholu ze śliwek i dodaj je do stygnącej polewy czekoladowej
  • zimną polewę ze śliwkami wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki

Smacznego!
Lidka

4 12 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
iza
1 miesiąc temu

woow świetnie wygląda, od dawna mam chęć na to ciasto

Weronika
Weronika
1 miesiąc temu

Witam 🙂 jakie w tym przepisie dodać śliwki suszone? Gdzie je mozna kupic?

Renata
Renata
1 miesiąc temu

Do jakiej masy dodać galaretkę?

Marlena
Marlena
1 miesiąc temu

Witam. Czy biszkopt nasączamy, i czy galaretka ma być tężąca? Czy przestudzona ale płynna

Magda
Magda
1 miesiąc temu

w masie bydyniowej, jak dodać te żółtka? zmiksować je z czymś czy całe?

Agnieszka
Agnieszka
29 dni temu

Czym można zastąpić alkohol w śliwce? Taka wersja dla dzieci.

Monika
Monika
18 dni temu

Czy budyń nie będzie zbyt rzadki do kremu? chyba że chodzi o budyń na 0,75 l mleka?

Monika
Monika
17 dni temu

Czy konsystencja budyniu nie będzie za rzadka czy budyń trzeba wsiąść na 0.75 mleka?

Asia
Asia
11 dni temu

Zrobiłam to ciasto na świąteczny stół. Faktycznie, szybko znika i zachwyca oryginalnością. Powtórzę zrobienie przy kolejnej okazji. Mimo długiego opisu robi się szybko. Masa z masłem – rozkosz. Jedyne co mi przeszkadzało to, że nie trzymała się biszkoptu. Może Pani coś poradzi…. Dziękuję za przepis.

Translate »
15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x