Śliwka w czekoladzie to genialne połączenie smaków, dodatek rumu czyni ją jeszcze smaczniejszą. Podać na cieście takie składniki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Miękkie, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto. Idealne na świąteczny stół, przywitanie gości, uroczystości rodzinne a nawet na samotny wieczór z lamką wina pod ciepłym kocykiem.
Swoją śliwkę namoczyłam w rumie, można również w spirytusie, ale jeśli chcesz uniknąć alkoholu, to namocz pokrojone śliwki w gorącej wodzie. Ja już mam dzieciaki większe, więc idę na całość i z rozkoszą zanurzam śliwki w rumie 🙂 Pychota!
Zawsze z cukierków najbardziej lubiłam śliwkę w czekoladzie, może dlatego to ciasto jest dla mnie genialne w smaku i z pewnością jednym z moich ulubionych. Może nie ma za bardzo co się rozpisywać, tylko zachęcam Cię, by takie ciasto upiec. Jeśli będziesz mieć pytania, to pisz śmiało w komentarzu, a jeśli już upieczesz, to będę wdzięczna jak podzielisz się opinią o nim.
Składniki na biszkopt:
5 jajek rozm. L
6 łyżek mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
Składniki na krem:
1 budyń waniliowy bez cukru 60 g
500 ml mleka
4 żółtka
20 dkg cukru
2 opakowania cukru wanilinowego (każde po 16g)
25 dkg masła 82%
Na polewę:
20 dkg czekolady mlecznej
40 dkg śliwki kalifornijskiej bez pestek
1 galaretka malinowa lub wiśniowa
125 g masła 82%
125 ml śmietany kwaśnej 18%
rum lub spirytus
Jak zrobić ciasto pijana śliwka?
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową (albo kuchenną 🙂 )
- śliwki pokrój w drobne kawałki, przełóż do miski i zalej alkoholem. Odstaw na ok. 3 godziny
- piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- zrób biszkopt, będzie Ci potrzebna większa forma, ja miałam formę o wymiarach 35×24 cm
- oddziel białka od żółtek, ubij białka na sztywną pianę z cukrem, dodawaj następnie po jednym żółtku wciąż ubijając
- dodaj przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszaj delikatnie i przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia
- piecz biszkopt przez 25 minut w 180 stopniach, po upieczeniu odstaw do ostygnięcia
- zrób masę do ciasta
- 400 ml mleka wlej do rondelka i zagotuj
- w pozostałych 100 ml mleka wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem budyń, żółtka, cukier i cukier wanilinowy
- gdy mleko zacznie delikatnie się gotować wlej cienką stróżką masę z budyniu i żółtek, energicznie mieszaj, by nie powstały grudki
- ogień pod rondlem nie może być zbyt mocny, ponieważ masa może łatwo się przypalić
- gdy masa budyniowa zacznie delikatnie bulgotać zdejmij ugotowany budyń z ognia i odstaw do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszaj, by nie powstała skórka
- Mikserem utrzyj masło na puszystą masę, dodawaj ugotowany budyń po jednej łyżce, rób tak aż dodasz cały budyń
- gotową masę maślano – budyniową wyłóż na upieczony i ostudzony biszkopt
- zrób polewę: do rondla włóż masło, śmietanę, czekolady i mieszaj do rozpuszczenia składników – nie gotuj
- w 125 ml gorącej wody rozpuść galaretkę i wlej do polewy, dokładnie wymieszaj
- odlej nadmiar alkoholu ze śliwek i dodaj je do stygnącej polewy czekoladowej
- zimną polewę ze śliwkami wyłóż na ciasto i wstaw do lodówki
Smacznego!
Lidka
woow świetnie wygląda, od dawna mam chęć na to ciasto
Witam 🙂 jakie w tym przepisie dodać śliwki suszone? Gdzie je mozna kupic?
Weroniko, kup śliwkę kalifornijską. Jest bez pestek, jest średnio mokra. Suszone śliwki takie jak do kompotu wigilijnego raczej nie sprawdzą się…
Do jakiej masy dodać galaretkę?
do masy czekoladowej, do polewy
Witam. Czy biszkopt nasączamy, i czy galaretka ma być tężąca? Czy przestudzona ale płynna
ja biszkoptu nie nasączałam, ale można np likierem wiśniowym. Co do galaretki to wystarczy ją rozpuścić i wlać do polewy, później już jako całość się studzi i tężeje
w masie bydyniowej, jak dodać te żółtka? zmiksować je z czymś czy całe?
zmiksować same żółtka z proszkiem budyniowym i odrobiną mleka
Czym można zastąpić alkohol w śliwce? Taka wersja dla dzieci.
Można zastąpić gorącą wodą 🙂
Czy budyń nie będzie zbyt rzadki do kremu? chyba że chodzi o budyń na 0,75 l mleka?
Nie, nie będzie za rzadki. Ostatecznie roztapia się w nim masło i ono scali pięknie masę.
Czy konsystencja budyniu nie będzie za rzadka czy budyń trzeba wsiąść na 0.75 mleka?
Zrobiłam to ciasto na świąteczny stół. Faktycznie, szybko znika i zachwyca oryginalnością. Powtórzę zrobienie przy kolejnej okazji. Mimo długiego opisu robi się szybko. Masa z masłem – rozkosz. Jedyne co mi przeszkadzało to, że nie trzymała się biszkoptu. Może Pani coś poradzi…. Dziękuję za przepis.
Czy śliwki można zastąpić wiśniami z nalewki,zostało mi ich sporo i chętnie do czegoś wykorzystam
Jasne! Będzie wtedy ciasto pijana wiśnia 😀 Smacznie!