Krewetki z natką pietruszki i czosnkiem to pyszna przekąska dla kochających owoce morza. Ten przepis jest chyba najłatwiejszym przepisem na krewetki, ale za to jak smacznym!
Mam szczęście, że w domu wszyscy kochają owoce morza. Ośmiorniczki, kalmary, małże. Jeśli jest tylko możliwość przygotowuję je na jakieś specjalne okazje. Nie jadamy takiego jedzenia na co dzień, bo niestety trochę kosztuje. Raz na jakiś czas np. na Sylwestra czy jakąś domową wielką uroczystość takie danie gości na naszym stole. Tak podane krewetki podaję z kromkami pieczywa czosnkowego. Jak już skończymy jeść krewetki to takie pieczywko umoczone w maśle po krewetkach jest najsmaczniejszym pieczywem pod słońcem 😉 Można jeść i z bułka parówką, uwierzcie mi, jest mega w smaku z tym sosem!
Tu podałam składniki wystarczające dla dwóch osób, ale tak naprawdę to sama zjadłabym taką ilość i chciała jeszcze 🙂
Składniki:
25 dkg krewetek bez pancerzyków (miałam mrożone)
7 dkg masła
4 ząbki czosnku
1 garść drobno posiekanej natki pietruszki
sól
- Miałam mrożone krewetki bez pancerzyków i jelitka. Rozmroziłam je i odsączyłam z wody.
- Czosnek obrałam z łupinek i pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłam i rozgrzałam masło. Przez krótką chwilę smażyłam czosnek na maśle.
- Dodałam krewetki, oprószyłam je natką pietruszki i oprószyłam solą. Smażyłam z jednej strony trzy minuty, przekręciłam je na drugą stronę i smażyłam jeszcze jedną minutę.
- Podawałam na ciepło od razu jak skończyły się smażyć.
Smacznego!
Lidka
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
Taki talerz pełen krewetek wystarczy mi na poprawę humoru. Do szczęścia tak nie wiele trzeba 🙂