Śledzie w śmietanie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Śledzie w śmietanie bardzo lubię, są subtelne, delikatne w smaku. Uwielbiam śmietanę nasączoną przyprawami, smakiem ogórków i octu.

Kiedyś jak jeszcze nie dojrzałam do tego, by zrobić takie śledzie samej, to zachwycałam się tymi ze sklepowej półki. Uwierzcie mi, że własnego wykonania śledzie w śmietanie są o niebo smaczniejsze!
Wszystkie przekąski ze śledzi, które opisuję na moim blogu są proste do wykonania a przede wszystkim niedrogie. Wszystkie składniki do ich zrobienia posiadacie w lodówce raczej na co dzień, wystarczy tylko odpowiednio doprawić do smaku i mamy pyszną przekąskę na wigilię i Boże Narodzenie, czy na każdy dzień w zwykłym tygodniu.Jeśli chcesz więcej pomysłów na śledzie czy inne pyszne dania, przekąski czy wypieki na święta Bożego Narodzenia, to zerknij w zakładkę na moim blogu Święta i okazje Boże Narodzenie

Potrzebne nam będą składniki:

4 płaty śledziowe a’la matias
2 łyżki majonezu
5 – 6 łyżek śmietany
4 średniej wielkości ogórki konserwowe
1 cebula
sól, cukier, pieprz 
1/5 szklanki octu 10%

Jak zrobić śledzie w śmietanie?

  •  Płaty śledziowe opłukałam i pozostawiłam zalane wodą na ok. 4 godziny.
    Po tym czasie odlałam wodę i pokroiłam je na paski szerokości 2 cm.

Zrobiłam sos śmietanowy

  • Majonez i śmietanę wymieszałam. Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam w  gorącej wodzie, ostudzoną  dodałam do majonezu i śmietany.
  • Ogórki pokroiłam w kosteczkę i dodałam do śmietany i majonezu.
  • Przyprawiłam do smaku solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i wlałam ocet.
  • Połączyłam sos śmietanowy z pokrojonymi płatami śledziowymi. Wstawiłam na kilka godzin do lodówki żeby smaki przegryzły się.
  • Przed podaniem udekorowałam natką pietruszki.
Notatki:
*kiedy chcemy zrobić większą ilość śledzi składniki proporcjonalnie zwiększają się.
* ja dodałam 1 łyżeczkę cukru i ok. 1/4 łyżeczki soli, proszę dodawać wedle własnego smaku
* ocet, jeśli ktoś lubi bardziej kwaśne można dolać więcej
* ogórki można zetrzeć na tarce o grubych oczkach
* najsmaczniejsze te śledzie są po 2 dniach

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
1 rok temu

takiego śledzika to bym sobie zjadła

Słodko Słodka
1 rok temu

Smaczne 🙂

Unknown
1 rok temu

PYSZNE

Helena
Helena
4 miesięcy temu

Ja zamiast octu dodaję musztardę. Śledzie w takim sosie są przepyszne. Smacznego

Beata M.
1 miesiąc temu

Pyszny śledzik. Wiadomo, ze domowe najlepsze. 🙂

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x