Sernik ze śliwkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Sernik ma wielu wielbicieli, a co powiecie na serniczek ze śliwkami? Tak popularne ciasto w Polsce, ale tym razem w wydaniu z sezonowymi owocami.

Kusiło mnie, by odmienić sernik i dodać do niego śliwki, zrobiłam to i efekt końcowy był wyśmienity. Pyszne i mokre ciasto przełamane owocową nutą idealne właściwie na każdą chwilę. Do zrobienia tego sernika użyłam śliwek węgierek, dość już dojrzałych, ale możesz użyć również innej odmiany.
Zanim położyłam połówki śliwek na cieście, to oprószyłam ciasto kaszą manną, posypałam również śliwki kaszą po wierzchu. Zrobiłam to, by kasza wchłonęła sok, a ciasto później nie „popłynęło”. Nie polałam żadną polewą ciasta, bo sam dodatek owoców już był piękną dekoracją wizualną jak i smakową. Oczywiście jeśli chcesz, to udekoruj swoje ciasto np. klasyczną polewą czekoladową.

Jak zrobić sernik ze śliwkami – przepis

Sernik ze śliwkami – składniki:

Ciasto:
40 dkg mąki 
20 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 łyżki śmietany 18%
6 łyżek cukru
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru wanilinowego

Masa serowa:
1,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
5 jaj rozm. L
200 ml śmietanki 30%
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 cukier wanilinowy lub ekstrakt waniliowy
30 dkg cukru

Dodatkowo:
kasza manna
śliwki

Sernik ze śliwkami – wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam. Jak ciasto nie chciało się skleić, to dodawałam więcej śmietany , włożyłam na kilkanaście minut do zamrażarki. To ciasto dość szybko się chłodzi.
  • śliwki umyłam, przekroiłam na pół i wyciągnęłam pestki
  • w misie robota umieściłam jajka i cukier, ubiłam na puszystą masę
  • następnie dodałam pozostałe składniki i mieszałam do momentu ich całkowitego połączenia, nie dłużej
  • blachę o wymiarach 36×20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam rozwałkowany wcześniej spód pod sernik
  • spód piekłam w 180 stopniach przez ok. 15 minut, po tym czasie wyciągnęłam z piekarnika, oprószyłam kaszą manną, ok. 6 łyżek
  • na ciasto wyłożyłam śliwki brzuszkami do dołu i oprószyłam je z wierzchu kaszą manną, ok. 4 łyżki
  • na śliwki wyłożyłam masę serową
  • piekłam przez 20 minut w 180 stopniach, grzałka góra – dół, a następnie zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni i piekłam jeszcze ok. 60 minut (tu dodam, że każdy piekarnik grzeje inaczej, obserwuj ciasto, ser ma być w kolorze złotym i delikatnym brązie)
  • jak skończył się czas pieczenia wyłączyłam piekarnik i pozostawiłam w nim ciasto przy zamkniętych drzwiczkach przez ok. 30 minut, dopiero po tym czasie uchyliłam drzwiczki, wyjęłam sernik dopiero jak piekarnik był zimny.

Smacznego!
Lidka

4.5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Jak wiesz, jestem wielką fanką serników, ale ze śliwkami jeszcze nie jadłam 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x