Pyszne smarowidło do pieczywa bez odrobiny mięsa, do złudzenia przypominające smalec. Przygotujesz je w kilka krótkich chwil.
Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że to smalec wieprzowy ze skwarkami, tak łudząco go przypomina. Jednak jest to pasta na kanapki z białej fasoli z dodatkami smakowymi. Przyznam, że próbując po raz pierwszy byłam bardzo zaskoczona wyśmienitym smakiem.
Do zrobienia smalcu z fasoli użyłam białej fasoli z puszki, ale można go zrobić również z suchej fasoli. Przygotowanie smalcu z suchej fasoli jest raczej do przewidzenia. Na początku należy namoczyć na ok. 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości i w razie potrzeby podlać wodą z gotowania, gdy pasta jest zbyt sucha.
Swoje smarowidło rozdrobiłam blenderem pozostawiając drobne kawałki fasoli. Możesz również rozgnieść ją widelcem, u mnie zwyczajnie zadecydował pośpiech i wybrałam szybszą i wygodniejszą metodę przygotowania smarowidła.
Do takiego smalcu możesz również dodać jabłko, jeśli lubisz takie dodatki.
Smalec z fasoli – składniki:
2 puszki białej fasoli (każda po 400 g – waga z zalewą)
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
płaska łyżeczka soli
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Smalec z fasoli – wykonanie:
- pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie, cebulę możesz nawet delikatnie zrumienić
- odsącz fasolę z zalewy, ale pozostaw odrobinę na wypadek, gdyby pasta okazała się za sucha
- przełóż fasolę i zeszkloną cebulę do miski i zblenduj, ale nie rób tego dokładnie, jeśli pozostaną drobinki nie rozgniecionej fasoli, doda to tylko uroku i smaczku
- dodaj sól i majeranek, wymieszaj
- w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku lub dolej wody z zalewy, jeśli smalczyk jest za suchy
- przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku
Smacznego!
Lidka
Smalec z fasoli od zawsze mnie ciekawił, ale jeszcze nie odważyła się go zrobić