Smalec z fasoli

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszne smarowidło do pieczywa bez odrobiny mięsa, do złudzenia przypominające smalec. Przygotujesz je w kilka krótkich chwil.

Na pierwszy rzut oka można powiedzieć, że to smalec wieprzowy ze skwarkami, tak łudząco go przypomina. Jednak jest to pasta na kanapki z białej fasoli z dodatkami smakowymi. Przyznam, że próbując po raz pierwszy byłam bardzo zaskoczona wyśmienitym smakiem.
Do zrobienia smalcu z fasoli użyłam białej fasoli z puszki, ale można go zrobić również z suchej fasoli. Przygotowanie smalcu z suchej fasoli jest raczej do przewidzenia. Na początku należy namoczyć na ok. 12 godzin, a następnie ugotować do miękkości i w razie potrzeby podlać wodą z gotowania, gdy pasta jest zbyt sucha.
Swoje smarowidło rozdrobiłam blenderem pozostawiając drobne kawałki fasoli. Możesz również rozgnieść ją widelcem, u mnie zwyczajnie zadecydował pośpiech i wybrałam szybszą i wygodniejszą metodę przygotowania smarowidła.
Do takiego smalcu możesz również dodać jabłko, jeśli lubisz takie dodatki.

Smalec z fasoli – składniki:

2 puszki białej fasoli (każda po 400 g – waga z zalewą)
1 duża cebula
1 łyżka majeranku
płaska łyżeczka soli

2-3 łyżki oliwy z oliwek

Smalec z fasoli – wykonanie:

  • pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie, cebulę możesz nawet delikatnie zrumienić
  • odsącz fasolę z zalewy, ale pozostaw odrobinę na wypadek, gdyby pasta okazała się za sucha
  • przełóż fasolę i zeszkloną cebulę do miski i zblenduj, ale nie rób tego dokładnie, jeśli pozostaną drobinki nie rozgniecionej fasoli, doda to tylko uroku i smaczku
  • dodaj sól i majeranek, wymieszaj
  • w razie potrzeby dopraw jeszcze do smaku lub dolej wody z zalewy, jeśli smalczyk jest za suchy
  • przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku

Smacznego!
Lidka

3.3 3 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Smalec z fasoli od zawsze mnie ciekawił, ale jeszcze nie odważyła się go zrobić

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x