Na pewno wiesz, jak ważne jest dostarczanie organizmowi codziennej porcji witamin i minerałów, najlepiej w postaci świeżych warzyw i owoców. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić, zwłaszcza gdy żyjesz w ciągłym biegu. Podpowiadamy, jak wprowadzić do swojej diety więcej warzyw i owoców, nie spędzając przy tym pół dnia w kuchni.
Nawyki żywieniowe kształtują się w dzieciństwie. Pokolenie naszych rodziców nie znało jednak zaleceń żywieniowych mówiących o tym, że warto zjadać pięć porcji warzyw i owoców dziennie lub że warzywa powinny stanowić połowę zawartości talerza. Jeśli i Tobie mówiono w dzieciństwie: „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”, prawdopodobnie nie masz nawyku dokładania sobie porcji warzyw czy owoców do każdego posiłku. Nic straconego! Dzięki naszym poradom możesz wyrobić sobie nowe, zdrowe przyzwyczajenia.
Coś nowego do koszyka
Podczas zakupów w markecie czy warzywniaku warto włożyć do koszyka owoc lub warzywo, którego dawno (lub nigdy) nie było w Twoim menu. Dzięki temu nie tylko zwiększysz udział roślin w Twojej diecie, ale poznasz nowe smaki i wprowadzisz nieco różnorodności do swojego jadłospisu.
Owoce takie jak melon, granat czy pomelo możesz po prostu zjeść na deser lub dodać do sałatki. Na dania z „nowymi” warzywami warto poszukać pomysłów w internecie.
Warzywa jako przekąska
Jabłko czy banan na drugie śniadanie nikogo nie dziwi. Jednak warzywa również świetnie sprawdzą się jako przekąska na mały głód.
Marchewka pokrojona w słupki doskonale nadaje się do pogryzania podczas przerwy w pracy czy na uczelni. Dodatkowo warzywo to pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację, co przydaje się zwłaszcza, gdy czeka Cię wysiłek umysłowy.
A jeśli już o marchewce mowa, to sprawdź nowy przepis na noodle z kapustą i marchewką.
Nie wyobrażasz sobie wieczornego oglądania filmów bez chipsów czy popcornu? Wprawdzie obie te przekąski są zrobione z warzyw takich jak ziemniaki i kukurydza, ale dobrze wiesz, że nie o taką formę warzyw w diecie chodzi.
Niezdrowe przekąski możesz zastąpić pieczoną ciecierzycą w ulubionych przyprawach. Jest równie pyszna i chrupiąca, a dodatkowo dostarcza organizmowi białko i błonnik. Podczas filmowego seansu świetnie sprawdzą się również domowe chipsy z batatów czy jarmużu.
Miksuj koktajle
Koktajle owocowo-warzywne to świetny i szybki sposób na dostarczenie organizmowi prawdziwej bomby witaminowej i przemycenie do diety zdrowych produktów, za którymi być może nie przepadasz. Jedynie zielony kolor smoothie zdradzi obecność w nim jarmużu czy szpinaku. Ich smak skryje się pod słodyczą banana czy ananasa oraz kwaskowatym posmakiem cytrusów.
Poza sezonem sięgaj po mrożonki
W okresie jesienno-zimowym niektóre świeże warzywa znikają z półek sklepów i warzywniaków (lub ich cena idzie mocno w górę), warto więc zaopatrzyć się w mrożonki. Mrożone warzywa przyrządzane na parze zachowują wiele wartości odżywczych. Co więcej są już pokrojone, więc stanowią szybki dodatek do codziennego obiadu. Z tego samego względu mrożone mieszanki warzywne świetnie nadają się do przygotowania zup jarzynowych.