Noodle z kapustą i marchewką

Autor Pieprzyć z Fantazją

Dla kochających smaki kuchni azjatyckiej i dla tych, co unikają mięsa.

To danie przygotujesz w 15-20 minut, jest świetnym pomysłem na wielki głód po powrocie z pracy, a dodatkowo bez mięsa! Z pewnością tego rodzaju dania obiadowe pozostaną na stałe w moim domowym menu. Składniki nie są wyszukane, natomiast sosy można kupić w każdym markecie i wystarczą na wiele tego typu obiadów.
Nie podróżuję w tak dalekie zakątki świata i dlatego przygotowując po raz pierwszy to danie bazowałam na przepisie ze strony Wayne Shen. Zaręczam, że przeniesie Was kulinarnie do Chin lub przypomnicie sobie smaki potraw chińskich z ostatnio odwiedzanego lokalu z kuchnią azjatycką. Sosy pochodzące z tamtych stron znajdziecie w każdym markecie i wystarczą na wiele tego typu dań, więc warto mieć w szafce przynajmniej sos sojowy. Danie jest sycące, smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Zapraszam! Dajcie znać w komentarzach czy wypróbowaliście przepis.

Noodle z kapustą i marchewką – składniki:

1/4 główki młodej kapusty
1 marchew
2 jajka
1 cebula dymka
2 ząbki czosnku lub 1/3 łyżeczki granulowanego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki soli
50 ml bulionu drobiowego
olej do smażenia
200 g noodle
szczypiorek do posypania
ziarna sezamu do posypania

Noodle z kapustą i marchewką – wykonanie:

Jajka usmaż jak twardą jajecznicę na odrobinie oleju z dodatkiem szczypty soli. Odstaw, ponieważ dodasz je pod koniec przygotowywania makaronu. Noodle ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta makaronu.
Kapustę drobno posiekaj nożem lub zetrzyj za pomocą kuchennej szatkownicy, marchewkę pokrój w słupki. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i zeszklij pokrojoną w kostkę dymkę, a jak już zacznie się szklić dodaj posiekany czosnek. Dodaj kapustę i marchewkę, mieszaj aż zmniejszy objętość. Wymieszaj sos sos sojowy, ostrygowy, bulion i połącz z kapustą i marchewką.  Dodaj ugotowane noodle i usmażone jajka. Wymieszaj i wyłóż na talerz, oprósz szczypiorkiem i sezamem.

Smacznego!
Lidka

Żródło: Wayne Shen

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Delektujemy
1 rok temu

Pyszności:D Uwielbiam kuchnię azjatycką i bardzo cenię sobie takie szybkie przepisy;) Nieraz bardzo się przydają:D

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x