Minestrone – włoska zupa warzywna

Autor Pieprzyć z Fantazją

Wystarczą proste składniki by przygotować tak pyszną włoską zupę.

Czasami warto sięgnąć smakiem poza granice kuchni polskiej. Jest wiele przepisów, które można przygotować w domu ze względu na prostotę wykonania i najważniejszy – smak, a zupa włoska minestrone jest właśnie tego przykładem. Wystarczą warzywa, odrobina oliwy z oliwek i przyprawy typu sól, pieprz i zioła by cieszyć się prawdziwie smaczną potrawą. Tak naprawdę nie ma ścisłego przepisu na tę zupę, ponieważ przygotowuje się ją z sezonowych warzyw a dodatkowo w każdym regionie Włoch gotuje inaczej. Minestra w języku włoskim oznacza zupę. Głównymi składnikami zupy są: marchew, fasolka szparagowa, zielony groszek czy cukinia. Włosi podają ja z drobnym makaronem, ryżem lub grzankami.
Zakochałam się w tej zupie i chciałam wyrazić swoje poparcie dla tego typu potraw, ponieważ z warzyw można wydobyć smak doskonały bez kombinacji i niepotrzebnych starań. Podaję przepis na porcję dla dwóch osób, jeśli chcesz przygotować więcej zwiększ proporcjonalnie składniki. Możesz użyć ulubionego bulionu (czyt. taki jaki masz w lodówce a nawet rosół) lub wody. Pierwszy raz minestrone gotowałam na wodzie i było smacznie! Możesz użyć warzyw mrożonych lub puszki, możesz również zmieniać ilości składników, ponieważ to nie są sztywno podane proporcje.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Minestrone – włoska zupa warzywna – składniki:

1 średniej wielkości marchew
1 pomidor
100 g fasolki szparagowej
50 g zielonego groszku
50 g kukurydzy
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
ok. 100 g cukinii
przyprawy: sól, czarny pieprz, tymianek, sól ziołowa lub pieprz ziołowy
100 g drobnego makaronu
1 litr bulionu np. drobiowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Minestrone – włoska zupa warzywna wykonanie:

Wygodnie Ci będzie, gdy wszystko zrobisz od początku w głębokim garnku, w którym będzie się gotować zupa. Marchew pokrój w cienkie słupki, fasolkę podziel na dwie lub trzy części, wyłóż na rozgrzaną oliwę z oliwek i podsmaż. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekany czosnek. Wszystko chwilę smaż do momentu aż cebula zacznie się delikatnie szklić. Zalej bulionem, wsyp makaron i zagotuj całość. Dodaj następnie pokrojoną w kostkę cukinię (jeśli była mała, to ze skórką), pokrojonego w kostkę pomidora. Gdy warzywa i makaron będą już prawie miękkie dodaj groszek i kukurydzę. Jeśli jest potrzeba dolej wody. Wszystko zagotuj, zdejmij z ognia i przypraw do smaku.

Smacznego!
Lidka



5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x