Soczyste i kruche mięso drobiowe w kremowym sosie.
Kurczak po toskańsku to fantastyczny pomysł na szybki i smaczny obiad. Potrawę możesz przygotować w niespełna 40 minut lub nawet szybciej. Nazwa tak przygotowanego kurczaka sugeruje pochodzenie, ale tak naprawdę charakterystyczne dla tych stron są składniki a nie całe danie. Możesz zaserwować je z ryżem lub makaronem, ale wtedy możesz pokroić filety na odrobinę mniejsze porcje. Czosnek czy cebulę możesz zastąpić suszonymi zamiennikami, a jeśli pozostało Ci odrobinę rosołu z niedzieli to będzie to świetna baza do dania. Pamiętaj by nie obsmażać mięsa długo ani też nie gotować więcej niż zaproponowałam. Mięso drobiowe dość szybko się gotuje, a pokrojone na mniejsze kawałki z pewnością będą potrzebowały mniej czasu niż w przepisie.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Kurczak po toskańsku – składniki:
2 piersi kurczaka bez skóry
1 mała cebula
1 łyżeczka suszonego majeranku
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
czarny pieprz
200ml tłustej śmietanki do gotowania
ok. 120 ml wody lub bulionu z kurczaka
słoiczek suszonych pomidorów (ok. 285 g)
ok. 100 ml startego parmezanu
3 – 4 garści szpinaku
olej z suszonych pomidorów
2 łyżki masła
Kurczak po toskańsku – wykonanie:
Filety z kurczaka umyj i osusz, możesz zachować je w całości jako dwie połówki lub pokroić na odrobinę mniejsze kawałki. Oprósz z każdej stony solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło i wlej 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów.
Obsmaż mięso z każdej strony na dość dużym ogniu – ważne by się zarumieniło a nie usmażyło w całości. Zdejmij mięso na talerz i przykryj.
W tym czasie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mieszaj aż się zeszkli. Dodaj pokrojony czosnek i chwilę wszystko smaż następnie szpinak i mieszaj aż zwiędnie.
Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory. Wlej bulion z kurczaka lub wodę, śmietankę i na koniec parmezan. Mieszaj aż wszystkie składniki połączą się a sos zacznie delikatnie gęstnieć.
Włóż z powrotem obsmażone piersi z kurczaka i gotuj całość ok. 5 minut. Możesz w między czasie przekręcić mięso na drugą stronę. Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem i poczekaj ok. 10 minut aż cała potrawa najdzie smakiem.
Smacznego!
Lidka