Pulpety ze szczupaka w sosie cytrynowo – koperkowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny sposób na przygotowanie ryby.

Pulpety ze szczupaka w sosie cytrynowo – koperkowym to smaczny pomysł na przygotowanie ryby. Takie właśnie pulpeciki powinny zachęcić naszych „maluszków” do jej spożywania, wszakże nie każdy i nie każde dziecko lubi rybę. Przygotowanie jest dość łatwe, ale najwięcej czasu zajmuje filetowanie i usunięcie ości. Gotowe mięso możesz zmielić w maszynce albo tak jak ja to zrobiłam w malakserze. Później to już tylko przyprawianie do smaku i zrobienie pysznego sosu. Całość zapieka się razem i finalnie smak ryby nie jest mocno wyczuwalny. Do zrobienia pulpetów możesz użyć każdej białej ryby. Danie jest bardzo smaczne i świetnie smakuje z surówką ze świeżych warzyw lub kiszonych oraz ziemniakami, kaszą czy ryżem.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja

Pulpety ze szczupaka – składniki:

250 g filetów ze szczupaka
25 ml bułki tartej
25 ml śmietanki 36%
25 ml mleka
1 jajko
1 cebula mała
2 łyżki masła – do smażenia cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
sól, pieprz czarny

Sos cytrynowo – koperkowy – składniki:

150 ml śmietanki 36% (do gotowania)
50 ml gęstej śmietany (do sosów)
sól, pieprz cytrynowy
sok z cytryny do smaku
1 płaska łyżka mąki kukurydzianej
2-3 łyżki siekanego koperku

Pulpety ze szczupaka w sosie cytrynowo – koperkowym – wykonanie:

Filety zmiel w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnij w malakserze. W misce wymieszaj bułkę tartą ze śmietanką i mlekiem następnie pozostaw na chwilę aby bułka tarta wchłonęła płyny. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dodaj do bułki. Do miski włóż również mięso i wbij jajko. Dodaj płaską łyżeczkę soli i odrobinę pieprzu. Wyciśnij sok z cytryny i wsyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj wszystko na gładką masę i dłońmi rób kulki wielkości orzecha włoskiego lub odrobinę większe. Ułóż pulpety w naczyniu do zapiekania i przygotuj sos.
W garnuszku wymieszaj śmietany z koperkiem, odrobiną soli, pieprzu cytrynowego i soku z cytryny. Dodaj wedle własnego smaku, ja wsypałam ok. 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę pieprzu cytrynowego, 1 łyżkę soku z cytryny. Wsyp mąkę kukurydzianą i wymieszaj aż mąka połączy się ze śmietanami a następnie zalej pulpety sosem. Piecz w 180 stopniach ok. 40-50 minut.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x