Pieczone pączki

Autor Pieprzyć z Fantazją

Świetna alternatywa dla smażonych pączków!

Pieczone pączki to pomysł na tłustoczwartkowe, ale odchudzone słodkości i jest to z pewnością odrobinę lżejsza słodycz dla żołądka niż wersja smażona. Przygotowane tak jak napisałam w przepisie bardzo przypominają smak „prawdziwych”, ale mimo wszystko nasuwa się nazwa bułki. Zwał jak zwał to jest moja słodka propozycja dla kochających tłustoczwartkowe słodycze a unikających smażonego.
Zagniatałam ciasto kilkukrotnie i tak wyrobione cudownie wyrastało. Po upieczeniu nadziałam dżemem i zanurzyłam w lukrze. Kandyzowana skórka pomarańczy dodała finalnie uroku oraz cudownego smaku.
Do odmierzania ilości potrzebujesz szklanki o pojemności 250 ml lub miarki odmierzającej mililitry.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja

Pieczone pączki – składniki:

625 ml mąki pszennej (2,5 szklanki)
75 ml cukru
1/4 łyżeczki soli
25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
cukier puder
sok z cytryny
dżem
posypka
kandyzowana skórka pomarańczy
Dodatkowo:
opcjonalnie mleko do posmarowania pączków
cukier puder do posypania

Pieczone pączki – wykonanie:

Mąkę przesiej. Drożdże pokrusz do kubeczka, zasyp dwoma łyżkami cukru i rozetrzyj. Następnie zalej ciepłym mlekiem dodaj 2 łyżki mąki z odmierzonej i wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Do większej miski, w której znajduje się przesiana mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, 2 żółtka, sól, ekstrakt waniliowy, roztopione masło i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie zagnieć jeszcze raz i znów pozostaw do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto, zagnieć i rozwałkuj na grubość do 1 cm. Możesz użyć dowolnej średnicy foremki do ciastek lub szklanki.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wyłożysz już całą blachę przykryj bułeczki ściereczką i pozwól by wyrosły. Jak już wyrosną posmaruj mlekiem, ale to niekonieczne gdy chcesz je później polukrować. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 12 minut. Za pomocą rękawa z tylką nadziej pączki dżemem.
Przygotuj lukier z cukru pudru i cytryny. Do przesianego cukru pudru wlewaj stopniowo sok z cytryny aż uzyskasz lejącą się konsystencję. Każdą bułeczkę – pączek zanurz w lukrze i oprósz posypką lub kandyzowaną skórką pomarańczy lub oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

W Empiku ukazała się właśnie moja książka pt. „Kuchnia pełna warzyw” Zapraszam serdecznie ! Możesz zamówić ją tu – Empik

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Rilling
12 dni temu

Super, akurat na dzisiaj!

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x