Gniazdka

Autor Pieprzyć z Fantazją

Gniazdka w Polsce są popularnym smakołykiem. W domach bardzo często się je robi na tłusty czwartek.

Domowe gniazdka (pączki hiszpańskie) nie wymagają specjalnych umiejętności cukierniczych, wymagają zaś mocnego rękawa lub szprycy cukierniczej. To właściwie jest najważniejsze podczas formowania kształtu gniazdek.

Smażyć można na oleju lub smalcu, lub połączyć te oba składniki. Moim zdaniem różnią się chrupkością w zależności na którym z nich się je robi.
Oczywiście efekt końcowy będzie lepszy, jeśli udekoruje się gniazdka lukrem.

Jakie składniki są potrzebne by zrobić gniazdka?

20 dkg mąki pszennej
10 dkg masła

4 jaja
szczypta soli
olej lub smalec do smażenia
szklanka wody

Jak zrobić gniazdka?

  • Zagotuj wodę z masłem i solą. Do gotującej się wsyp przesianą mąkę i dość energicznie wymieszaj.
  • Mieszaj dotąd aż rozbijesz wszystkie grudki, ciasto ma mieć jednolitą konsystencję i odstawać od naczynia.Odstaw do ostygnięcia.
  • Wbijaj kolejno po jednym jajku i mieszaj.
  • Wcześniej naszykuj sobie papier do pieczenia, potnij go na kwadraty ok. 8 cm.
  • Nadziej szprycę lub rękaw cukierniczy i wyciskaj na papier kółka średnicy ok 5-7 centymetrów. Na jeden papierek wyciskaj nawet 3 kręgi. Gniazdka po usmażeniu są wtedy wyższe.
  • Rozgrzej tłuszcz na patelni, powinno go być ok. 3 -4 cm wysokości.
  • Na rozgrzany tłuszcz papierem do góry wykładaj ciasto. Po kilku chwilach papier odchodzi bez żadnego problemu.
  • Smaż do momentu aż gniazdka będą miały mocno złoty kolor (trzeba je przekręcić na drugą stronę).
  • Usmażone wyjmij łyżką cedzakową na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

Smacznego!
Lidka

4 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x