Prosty pomysł na tłustoczwartkową słodycz.
Przepis na churros prawdopodobnie pochodzi z Hiszpanii i tak samo jak prawdopodobne ma pochodzenie tak samo i pomysłodawcę. Dlaczego churros na tłusty czwartek? Jest to ciasto tak naprawdę doskonale nam znane. W Polsce pieczemy karpatkę a prawie z takiego samego ciasta smaży się ten hiszpański przysmak. Do zrobienia prócz znanych nam składników karpatkowych potrzebujemy rękawa cukierniczego i tylki z końcówką dającą gwiazdę. Gotowe ciasto należy wyciskać z rękawa do gorącego tłuszczu. Po wyłożeniu na ręcznik papierowy można podać oprószone cukrem pudrem lub z sosem czekoladowym. Wspomnę, że najlepsze są tuż po zrobieniu i zachęcam tak właśnie zrobić. Ciasto parzone ma swoich zwolenników w Polsce, myślę że ten hiszpański przysmak zdobędzie również ich kubki smakowe.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/ Tik Tok https://www.tiktok.com/@pieprzyc_z_fantazja
Churros – składniki:
150 ml wody
150 ml mleka
125 g masła 82%
1/2 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
350 ml mąki
3 jajka
olej do smażenia
Churros – wykonanie:
W garnku zagrzej wodę i mleko, dodaj masło, cukier i sól. Wszystko mieszaj aż masło się roztopi i całość delikatnie zacznie wrzeć.
Zdejmij garnek z palnika i wsyp przesianą mąkę a następnie energicznie wymieszaj by pozbyć się grudek. Odstaw do ostudzenia.
Wbij do przestudzonej masy jajka i wymieszaj aż połączą się z masą. Możesz to zrobić z pomocą miksera elektrycznego będzie Ci z pewnością łatwiej.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego. W garnku z szerokim dnem lub dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć odrobinę ciasta na próbę i jak zacznie wrzeć wokół i smażyć się możesz wyciskać swoje churros. Wyciskaj na rozgrzany olej paluchy długości ok. 10-12 cm. Podczas smażenia przekręć je na drugą stronę i złociste wyjmuj łyżką cedzakową na ręcznik papierowy.
Przed samym podaniem oprósz cukrem pudrem lub podaj w towarzystwie rozpuszczonej czekolady lub sosu czekoladowego.
Smacznego!
Lidka