Szwedzkie semlor (semle)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Semla to tradycyjna szwedzka bułka z nadzieniem z masy migdałowej i bitej śmietany.

Tak jak w Polsce mamy Tłusty Czwartek tak w Szwecji obchodzony jest Tłusty Wtorek. W Polsce smażymy pączki i chrusty a w Szwecji piecze się semle. Semla – to liczba pojedyncza nazwy a semlor – to liczba mnoga. Semla to bułka pszenna z nadzieniem z masy migdałowej i bitej śmietany. Nadzienie z migdałów jest bardzo słodkie, ale bułka oraz niesłodzona śmietana łagodzi trochę tę wielką słodycz. Przyznam, że jedząc semlę wolę jeść ją bez świadków, ponieważ krem z bułki mam na całej twarzy 😀 Chciałam przemycić szwedzki przepis do polskiej kuchni, może ktoś wypróbuje i akurat posmakuje taki wyrób cukierniczy.

Jeśli w sklepie nie znajdziecie gotowej masy migdałowej, to nie pozostaje nic innego jak zrobić ją samemu. Wspomnę tu też o mące, ponieważ przyznać muszę, że szwedzka mąka różni się od polskiej. Zanim dopasowałam odpowiednie rodzaje mąk do polskich wypieków…to minął rok. Tu polecam mąkę przeznaczoną do wypieków drożdżowych np. typ 550. Cudownie pachnące kardamonem bułki, masa migdałowa oraz mnóstwo bitej śmietany, nie to nie jest fit z pewnością…ale jakie dobre! Użyłam do moich semli śmietany 40%, jednak możesz użyć tej o zawartości tłuszczu 36%. Gramatury produktów płynnych oraz sypkich podaje się w Szwecji w decylitrach…i można do tego się przyzwyczaić i nawet okazuje się to bardzo wygodne 🙂 Z tych ilości składników upieczesz i zrobisz ok. 15 semli, ale możesz zmniejszyć o połowę ilości.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Semla – składniki

50 g drożdży
300 ml ciepłego mleka
150 ml cukru pudru
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
3 jajka
200 g miękkiego masła
1200 ml mąki ok. 70 dkg
Dodatkowo:
1 jajko
cukier puder
Nadzienie:
300 – 400 g masy migdałowej
5-6 łyżek mleka
500 ml – 1l śmietany kremówki

Gdy nie masz gotowej masy migdałowej:

200 g słodkich migdałów
150 ml cukru pudru
150 ml mleka
zmiksować wszystko na gładką masę

Semla – wykonanie

Pokrusz drożdże i zalej ciepłym mlekiem. Wymieszaj aż się rozpuszczą. Wsyp cukier, kardamon, sól, jajka, masło i mąkę pszenną. Wyrób ciasto na gładką masę i odstaw do wyrośnięcia. Po ok. 45 minutach zagnieć ciasto na stolnicy i podziel na 15 części (+-). Zrób gładkie kulki z ciasta i rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozkłóconym jajkiem. Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 225 stopni. Piecz bułki na środkowej części piekarnika przez ok. 12-13 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.
Gdy bułki ostygną odkrój górę ok. 1/4 wysokości bułki. Zabierz ze środka odrobinę miąższu. Masę migdałową wymieszaj z mlekiem na lepką masę i nałóż łyżeczką do każdej bułki. Masa powinna być gęsta, ale też płynna. Do masy możesz dodać odrobinę miąższu z bułek. Śmietanę ubij na sztywno i wyciśnij za pomocą rękawa cukierniczego do każdej bułki. Przykryj bułki odkrojonym wierzchem i oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ada
Ada
2 miesięcy temu

Bardzo ciekawe. Od niedawna pracuje ze Szwedami i właśnie dowiedziałam się że oni mają Tłusty Wtorek i semle. Chętnie spróbuję tego przepisu.

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x