Bardzo smaczne i bardzo podobne do naszych polskich pączków koreańskie kkwabaegi.
Z pewnością przepis na te pączki pozostanie w moim domowym menu na bardzo długo. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo proste, a co jeszcze dla mnie istotne nie jest drogie. Cały ambaras tkwi w skręcaniu tych pączków, ale to tylko podczas robienia ich po raz pierwszy, później to samo wychodzi 🙂
Z pewnością ciasto różni się od naszych polskich pączków, a chociażby nawet przez ilość jajek. W tym cieście jest tylko jedno jajko, ale proszę uwierzcie mi na słowo, mimo to kkwabaegi są bardzo smaczne i po zjedzeniu jednego sięga się po drugi.
Na końcu przepisu znajdziecie link do filmiku, na którym się wzorowałam robiąc ten przysmak.
Koreańskie pączki – składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
25 g drożdży świeżych
3 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
Posypka:
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
olej do smażenia
szklanka o pojemności 250 ml
Koreańskie pączki – wykonanie:
- w rondelku rozpuść masło i zdejmij z palnika, dodaj cukier, sól, mleko i jajko, za pomocą rózgi kuchennej wymieszaj składniki
- dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na ok. 15 min. Po tym czasie masa zacznie „rosnąć”
- dodaj przesianą mąkę i wymieszaj, jeśli masz w kuchni robot planetarny to od początku do końca może on za Ciebie zrobić te czynności
- przykryj miskę z ciastem i odstaw na ok. 1h30 min do wyrośnięcia
- po wyrośnięciu wyrób ciasto jeszcze raz i podziel na 16 równych kawałków
- każdy kawałek ciasta rozwałkuj na pasek o średnicy do 1 cm
- jak już rozwałkujesz, to skręcaj końcówki w dwie przeciwne strony. Wyznacz sobie środek paska, jedną dłonią skręcaj „do góry”, a drugą dłonią „do dołu”, jeśli to robisz na stole. Mi to najlepiej wychodziło nad blatem stołu. Następnie złącz dwie skręcone w przeciwnych kierunkach końcówki ciasta, zobaczysz wtedy, że ciasto zacznie samo się skręcać. Popraw jeszcze ten skręt nadając tym samym wygląd warkocza.
- jak już uporałeś się ze skręceniem ciasta odłóż je na blat oprószony mąką i pozwól mu wyrosnąć
- pięknie wyrośnięte koreańskie pączki smaż na złoto – brązowy kolor na rozgrzanym głębokim oleju
- gdy już się usmażą odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym
- w torebce wymieszaj cukier i cynamon, włóż kilka pączków do torebki, potrząśnij nią kilka razy i wyjmij obtoczone smakowicie pączki z torebki
Smacznego!
Lidka
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=lLy9ojZZFOw&feature=youtu.be
Czy drożdże suche mogą być?
Mogą być, oczywiście. Jednak świeże zawsze bardziej sprawdzą się podczas robienia ciast drożdżowych.