Chrust lany

Autor Pieprzyć z Fantazją

Lany chrust to pyszna i uzależniająca przekąska na tłusty czwartek, chce się go wciąż chrupać i chrupać.

Przygotowuje się go bardzo łatwo, nie wymaga dużego nakładu pracy a domownicy z pewnością będą bardzo zadowoleni, szczególnie młodsze pociechy.

Przekąska do chrupania podczas spaceru, przed telewizorem i idealna do kubka kawy.
Podczas jego robienia można dać upust swojej fantazji i nadawać dowolne kształty, im ciekawsze tym wydają się bardziej atrakcyjne.

Co potrzebujemy by zrobić lany chrust?

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1 i 3/4 szklanki mleka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Jak zrobić lany chrust?

  • wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę
  • na patelni rozgrzej olej (ok. 3 cm wysokości)
  • do rękawa cukierniczego z najmniejszą dziurką nałóż masę i wyciskaj różne kształty na rozgrzany olej
  • smaż z jednej i drugiej strony na złoty kolor
  • przed podaniem oprósz cukrem pudrem

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Eve Daff
2 miesięcy temu

Fajna i niezwykle chrupiąca wariacja na temat chrustu 🙂 Jadłam i potwierdzam, że pyszne i uzależniające 😁

Iwona Banach
2 miesięcy temu

Właśnie wczoraj próbowałam zrobić z innego przepisu z bananami, to było straszne. Wyszedł kluchognieciuch, może ten mi wyjdzie, bo pięknie wygląda!

Justyna Borucka
2 miesięcy temu

O jaaa, ale czad, chcę go, teraz, zaraz 🙂 moje łasuchy oszaleją 🙂 obłędny jest 🙂 zrobię z Twojego przepisu 🙂

Kasia Ula Franiszyn Luciano
2 miesięcy temu

No tego to chyba nawet Ja nie zepsuje. Pączków nie zrobię bo się boję. Na pewno bym zrobiła coś nie tak. Ale te lane fikuśne cudaśne bardzo mnie zachęcającą!

Anna
2 miesięcy temu

Robiłam je. Są fajną odmianą faworków. Ale tak naprawdę, to wole chrust tradycyjny…

Bernadeta
Bernadeta
2 miesięcy temu

Robiłam i to świetna alternatywa dla naszych pracowitych faworków .

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

Oryginalna nazwa to funnel cake – robię je od lat, bo są pyszne. Najbardziej lubi je syn 🙂

Irena - Hooltaye w podróży
2 miesięcy temu

Nigdy w życiu nie piekłam pączków.
O lanym chruście w życiu nie słyszałam, świetnie to wygląda.
Proszę mi ten chrust przysłać 🙂

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

Odkryłam chrust lany w tym roku j się zakochałam! Co to za cudny pomysł do wykonania dosłownie w chwile ❤️❤️

Translate »
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x