łazanki z pieczarkami na swojskim oleju rzepakowym

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Z racji, że nadchodzą święta, chciałam tak na próbę ….no może z łakomstwa przypomnieć sobie smak łazanek z olejem rzepakowym. Kupiłam go na naszym podzamkowym targówku u znajomej handlarki.

Kiedyś dawno temu, jak byłam dzieckiem rodzice siali rzepak. W grudniu tata jeździł z ziarnem i przywoził buteleczki świeżutkiego oleju rzepakowego. Pamiętam ten chleb, posmarowany olejem i pokrojoną na to cebulkę – smak z dzieciństwa. Do dziś tak samo jak w moim rodzinnym domu używam tego oleju. Łazanki smakują nam tylko właśnie z nim.

Składniki:

* 500 g makaronu łazanki
* 500 g pieczarek
* 500 g kiszonej kapusty
* olej rzepakowy
* średniej wielkości cebula
* sól, pieprz
Kapustę odcisnęłam, lekko przelałam wodą, ponownie odcisnęłam.
Ugotowałam do miękkości. Odcisnęłam i posiekałam.

W tym czasie podsmażyłam na rumiano cebulkę na oleju rzepakowym – ilość do woli, no może nie mierzyć na ilość szklanek a na część szklanki. Może być tak ok. 1/3 szkl oleju.

Dodałam pieczarki i podsmażyłam. Na koniec wrzuciłam kapustę i przemieszałam.
Ugotowałam makaron aldente.

Dodałam makaron do kapusty i pieczarek, przyprawiłam solą i odrobiną pieprzu.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x