Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki jest bardzo smacznym dodatkiem do obiadu mięsnego. Przygotowuję ją często gdy tylko w menu mam zaplanowane jakieś kotlety czy rybę.
Wykonanie tej surówki jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Dobrze jest, gdy po jej przygotowaniu odstoi kilka chwil żeby przeszła smakami.
Składniki:
* 1 średniej wielkości kapusta pekińska
* 1 jabłko
* 1 marchewka
* 1/2 pęczka szczypiorku
* kilka łyżek śmietany 18%
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* cukier do smaku
* 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Kapustę pekińską i szczypiorek pokroiłam dość drobno. Marchew i jabłko starłam na tarce o dużych oczkach. Połączyłam wszystko i dodałam śmietanę ok. 4 – 5 łyżek. Dolałam jej tyle, by skleiła całość. Do smaku przyprawiłam solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Odstawiłam na pół godzinki by surówka „przegryzła się”.
Smacznego 🙂
Lidka
Uwielbiam takie surówki 🙂
Prostota górą!