Duszona młoda kapusta z koperkiem (dodatek do dań głównych)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Taką kapustę robię jako dodatek do mięsa na obiad.

Smaczna, lekka, bez zasmażki z odrobiną tłuszczu.

Składniki:

* 1 główka młodej kapusty ok. 1 kg
* 1 pęczek kopru
* 1 łyżka topionej słoninki bądź masła
* 1 cebula
* sól, pieprz
 * 2 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego

Kapustę umyłam pod bieżącą wodą. Pokroiłam na 4 części i wycięłam głąb, pokroiłam w niezbyt drobne wiórki, na grubość jak przy szatkowaniu. 
Wrzuciłam pokrojoną kapustę na wrzącą wodę i mieszałam krótką chwilkę, by kapusta zmniejszyła swoją objętość. 
Łyżką cedzakową wybrałam kapustę do miski.
Na patelni rozgrzałam tłuszcz i dodałam pokrojoną cebulkę.
Lekko zarumieniłam cebulkę i wyłożyłam na to zblanszowaną kapustę (wcześniej odlałam wodę, którą zabrała ze sobą kapusta podczas blanszowania). Dorzuciłam ziele i liść, podlałam 1/3 szklanką wody. Przykryłam pokrywką. 
Dusiłam ok 15 minut na małym ogniu, kilkakrotnie przemieszałam. 
Na koniec posoliłam, dodałam posiekany koper i przyprawiłam do smaku pieprzem. 
Taką kapustę podawałam z mięsem na obiad.
Notatki:
* można stopić słoninkę na skwarki i na takim tłuszczu dusić kapustę, można zrobić lżejszą wersję dodając masło
* przyprawiać wedle własnego smaku
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena - Hooltaye w podróży

Narobiłaś mi smaku!!
Zawsze uwielbiałam tak zrobioną kapustę i nadal lubię ,ale muszę się ograniczać, ze względu na chorobę tarczycy.
Pyszny dodatek do mięs.

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x