Cześć!
Lubię risotto i to bardzo. To akurat powstało pod wpływem chwili w amoku czyszczenia lodówki 🙂
Warto było przeprowadzić renament jej zawartości, ponieważ zrobiłam pyszny obiad i to w krótkim czasie!
Składniki:
* 15 dkg ryżu
* 1/2 piersi kurczaka
* 8 sztuk szparagów
* 1 papryka
* mała cukinia ok. 20 dkg
* 100 ml wina białego wytrawnego albo półwytrawnego
* 1 marchew
* biała część szczypiorku bądź dymki
* curry pasta 1/2 łyżeczki
* curry w proszku (opcjonalnie)
* sól, pieprz czarny
* 1 łyżka masła
Pierś z kurczaka pokroiłam w paski i podsmażyłam na maśle. Dodałam startą na tarce o grubych oczkach marchew i chwilkę razem przesmażyłam.
Dosypałam ryż i podlałam 1 szklanką wody. Przykryłam na 5 minut.
Dodałam po tym czasie curry pastę i gotowałam bez przykrycia do samego końca.
Dodałam pokrojoną w kawałki paprykę, cukinię pokrojoną w pół talarki i białą część szczypiorku.
Szparagi obrałam ze skórki, odcięłam twardą ich część, pokroiłam w kawałki ok. 2 cm długości i dodałam do risotto.
Podlałam winem.
Posoliłam do smaku.
Poczekałam aż wino i woda zredukują objętość i risotto osiągnie wymaganą sypką konsystencję. Zdjęłam z ognia. Oprószyłam pieprzem.
Odczekałam kilka minut zanim wyłożyłam na talerze.
Notatki:
* można użyć dymki zamiast szczypiorku
* curry w proszku dodaję czasami do smaku
* obieram paprykę ze skórki przed dodaniem
* ładnie danie wygląda jak doda się czerwonej i żółtej papryki
* mieszałam co chwilkę risotto, żeby nie przywarło do patelni
* czas gotowania z ryżem zależy od tego jaki mamy ryż, ja użyłam ryżu do risotto
Smacznego!
Lidka
takie porządki w lodówce to ja rozumiem 🙂
czasami takie sprzątanie inspiruje 😀