Cappuccino – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Mam dla Was dziś coś nieprzyzwoicie słodkiego. Ci co kochają takie smaki będą zadowoleni.

Tym samym chciałabym zaproponować coś do świątecznego albo sylwestrowego menu.

Przepis na cappuccino dostałam od ówczesnej mojej sąsiadki, bodajże 16 lat temu.

Pamiętam jak mnie poczęstowała tym ciastkiem – pyszne! Chciałam jeszcze, jeszcze i jeszcze….W końcu stwierdziła, że lepiej będzie jak mi podaruje ten właśnie przepis.
Chyba bardziej jej się to opłacało….

I tak zaczęłam robić to ciasteczko w domu.

Nie robię go często. Zawsze przy jakiejś ważniejszej okazji bądź przy świętach. Teraz wracam z L4 do pracy, więc pomyślałam, że w końcu zrobię je koleżankom z pracy. Mam nadzieję, że dziewczętom posmakuje.

Robi się je dość szybko. Ciasto nie wymaga pieczenia.

Podaję składniki.

Składniki:


* 1 opakowanie mleka w proszku (400 g opakowanie)
* 1 masło
* 3 serki homogenizowane waniliowe (łącznie ok. 35 dkg)
* 1 szklanka cukru
* 6 -8 łyżek kawy cappuccino (suchego proszku)
* 5 żółtek
* 1 – 2 paczki biszkoptów
* 1 czekolada
* 2 łyżki kawy


Blaszka 21×24 cm

Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrem na parze.Ostudzone połączyłam z wcześniej już rozwierconym masłem. Dodałam mleko w proszku, serki i kawę cappuccino.

Na blaszkę wyłożyłam biszkopty wcześniej namoczone w kawie. Użyłam kawy rozpuszczalnej. Rozpuściłam ją w 1/3 szklanki wody.

Wyłożyłam masę cappuccino i na wierzch wyłożyłam pozostałe biszkopty. Zrobiłam polewę z czekolady i kawy, która pozostała mi z nasączania biszkoptów. Zagotowałam kawę raz jeszcze i rozpuściłam czekoladę. Mieszałam do uzyskania aksamitnej masy. Nie gotowałam już po dodaniu czekolady.

Odstawiłam do stężenia do lodówki.

Dziś już mogłam normalnie kroić ciasto. Pycha! Palce lizać!

Notatki:
* kawy cappuccino można dodać więcej

Smacznego!
Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anonimowy
Anonimowy
5 lat temu

Na jaki rozmiar blaszki jest ten przepis?

olcia
5 lat temu

Gdyby nie te jajka w kremie to bym się skusiła. Po ciężko przebytej salmonelli już nie ryzykuję.Wyglada i zapewne smakuje bajecznie 🙂

Smakołyki Asi
5 lat temu

Moja mama dawno temu robiła bardzo podobne ciacho. Wiem , że jest przepyszne 🙂 zapisuję Twój przepis do wypróbowania.

Słodko Słodka
4 lat temu

Szybkie i smaczne ciacho 🙂

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x