Kotlety schabowe w śmietanie

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Troszkę ostatnie dni dały mi wycisk. Skończyło się na tygodniowym L4. Dziś już właściwie chyba jest ok, więc cieszę się i z tego.

Mój kręgosłup nie lubi się zbyt męczyć a szczególnie nie lubi zmian w pogodzie.

Dziękuję przy okazji tutaj tym osobom, które motywowały mnie do bezustannego śmiechu i odganiały zły humor.

Gadu gadu a schabowy stygnie.

Moja córka troszkę mnie natchnęła, bo chciała schabowego owszem, ale bez panierki….

Ok. Jak Pani sobie życzy.

Podumałam troszkę, poskrobałam się w głowę i zaczęłam stekować kotlety …..

Składniki:


* 4 porcje schabu
* cebula
* odrobina oleju
* sól, pieprz czarny i ziołowy, tymianek
* 1-2 łyżki sosu sojowego
* śmietana 18 %
* łyżka mąki
* woda

Porcje na kotlety zestekowałam. Oprószyłam solą i pieprzem. Odstawiłam na kilka godzin do lodówki…dlaczego? Dlatego, że zawsze kotlety przygotowuję z rana, żeby potem mieć mniej roboty.

Fakt faktem mięso nachodzi smakiem przypraw przez ten czas.

Rozgrzałam olej na patelni i obsmażyłam kotlety z każdej strony. Podlałam 1/2 szklanki wody i dusiłam na mniejszym ogniu pod przykryciem do miękkości.

Pod koniec duszenia dodałam pokrojoną w pół talarki cebulę.

Na koniec zagęściłam 1 łyżką mąki roztrzepanej w 1/3 szklanki wody. Śmietanę zahartowałam i dodałam do mięsa.

Przyprawiałam, jak już gasiłam ogień pod patelnią, sosem sojowym – dodał głębi potrawie i tymiankiem. Tymianek dodatkowo rozgniotłam w moździerzu. Przykryłam i odstawiłam na chwilkę by wszystko się przegryzło.

Podawałam (a jakże!) z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

Polecam takie wydanie schabowego. Bardzo smaczna odmiana i dużo lżejsza niż tradycyjna wersja w panierce.

Smacznego!

Lidka

Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x