Zupa chińska z kurczakiem – po polsku

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół….

Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej.

Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają.

Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało 🙂

Składniki (porcja dla 3 osób):

* 1/2 piersi kurczaka
* 1/2 małej papryki czerwonej
* 1 marchew średniej wielkości
* 2 -3 pieczarki
* 1 cebula
* 1 gałązka selera naciowego
* 1-2  liście kapusty pekińskiej
* dowolny makaron chiński
* 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
* przyprawa chińska 5 smaków
* sól
* łyżka masła albo oleju

Masło rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Kolejno dodawałam marchew pokrojoną w pół talarki, pokrojonego w cienkie paseczki selera, pieczarki, cebulę. Wszystko razem chwilę podsmażyłam Podlałam wodą tak do ok. 2 litrów w garnku. Posoliłam i zagotowałam. Wrzuciłam makaron MIE i pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki.

Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą.

Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i solą.

Przed podaniem chciałam dodać do miseczek pokrojonej kapusty pekińskiej…..no zapomniałam…Trudno, następnym razem będę pamiętać. Nie trzeba kapusty gotować, można wrzucić garść przed samym podaniem i jest pycha!

Polecam 🙂 Zupka pyszna, fakt rozgrzewająca odrobinę i odpowiednia na chłodniejsze dni. Jednak warto się skusić!

Smacznego!

Lidka

Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków

Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x