Cześć!
O tym, że lubię wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej pisałam już nie raz. Czasami trzeba zjeść coś innego niż bigos, pierogi i rosół….no właśnie rosół….
Zerknęłam do lodówki a tam pół piersi z kurczaka, papryka, sos sojowy…Ugotowałam zupę na wzór chińskiej.
Przyznaję nieskromnie, że proste potrawy zawsze się sprawdzają.
Nie prosiłam o żadne pochwały, ale domownikom bardzo smakowało 🙂
Składniki (porcja dla 3 osób):
* 1/2 piersi kurczaka
* 1/2 małej papryki czerwonej
* 1 marchew średniej wielkości
* 2 -3 pieczarki
* 1 cebula
* 1 gałązka selera naciowego
* 1-2 liście kapusty pekińskiej
* dowolny makaron chiński
* 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
* przyprawa chińska 5 smaków
* sól
* łyżka masła albo oleju
Masło rozgrzałam w garnku i podsmażyłam na nim pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Kolejno dodawałam marchew pokrojoną w pół talarki, pokrojonego w cienkie paseczki selera, pieczarki, cebulę. Wszystko razem chwilę podsmażyłam Podlałam wodą tak do ok. 2 litrów w garnku. Posoliłam i zagotowałam. Wrzuciłam makaron MIE i pokrojoną w paski paprykę. Przyznam się, że paprykę obierałam ze skórki.
Gotowałam jeszcze ok 6 minut i wyłączyłam ogień pod zupą.
Przyprawiłam do smaku sosem sojowym, przyprawą 5 smaków i solą.
Przed podaniem chciałam dodać do miseczek pokrojonej kapusty pekińskiej…..no zapomniałam…Trudno, następnym razem będę pamiętać. Nie trzeba kapusty gotować, można wrzucić garść przed samym podaniem i jest pycha!
Polecam 🙂 Zupka pyszna, fakt rozgrzewająca odrobinę i odpowiednia na chłodniejsze dni. Jednak warto się skusić!
Smacznego!
Lidka