Gulasz z indyka z podgrzybkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Czasami warto nieplanowanie zajrzeć do jakiegoś marketu. Można kupić coś, co nam się w przyszłości z pewnością przyda. Mi się przydało dość szybko.

Trafiłam na promocję mięsa gulaszowego z indyka i podgrzybków mrożonych. Od razu to w myślach połączyłam i po powrocie do domu zabrałam się za gotowanie.

Gulasz z indyka z podgrzybkami…Pycha!


Składniki:


* 50 dkg mięsa gulaszowego z indyka
* 30 dkg podgrzybków mrożonych
* 1 łyżka masła
* 1/2 szklanki śmietany 30%
* 1 marchewka
* 1 cebula
* kilka ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe
* sól, czarny pieprz

Mięso oczyściłam i opłukałam, następnie podsmażyłam na suchej patelni. W tym czasie w innym naczyniu na rozgrzanym maśle poddusiłam wcześniej rozmrożone podgrzybki. Po 10 minutach dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Dusiłam jeszcze chwilkę. Wyłączyłam ogień pod grzybami i poczekałam aż mięso porządnie się poddusi.

Pod koniec duszenia mięsa indyczego dodałam pokrojoną w pół talarki marchew, ziele i liść laurowy. Odrobinę posoliłam. Mięso w trakcie duszenia puściło tyle wody, że nie było potrzeby bardzo je podlewać dodatkowo wodą. Można oczywiście odrobinę: wodą albo bulionem.

Kiedy mięso było już prawie miękkie dodałam wcześniej przygotowane podgrzybki. Wszystko razem przemieszałam i chwilę jeszcze trzymałam na ogniu.

Na sam koniec dodałam śmietankę 30%.

To był gulasz bez zaprawiania mąką. Sama śmietanka fajnie połączyła całość i nie było potrzeby dodatkowo zagęszczać.

Przez dosłownie chwilkę całość podgrzałam i zestawiłam z ognia. Przyprawiłam solą i pieprzem.

Podawałam z kaszą bulgur. W sumie można podać z inną kaszą albo nawet ziemniakami. Jak kto lubi właściwie 🙂

Smaczne to!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x