Czosnkowy chlebek – idealny do dań z grilla

Autor

Cześć!

Sezon grillowy w pełni!

Podczas weekendu majowego wyczuwalny był charakterystyczny zapach grillowanej kiełbaski i innych pyszności. U mnie nie było wcale inaczej 🙂

Obiad w plenerze, pod naszym orzechem smakował wyśmienicie. Wydaje mi się, że w takich warunkach żołądek nie ma mety….albo to łakomstwo jakieś…albo co…?

Zanim zaczęliśmy wspólne grillowanie upiekłam chlebek. Podałam własnej roboty pieczywo czosnkowe. Polecam je nie tylko w sezonie grillowym. Fajny pomysł na urozmaicenie menu na przyjęcie gości.

Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: „mi drożdżowe nigdy nie wychodzi”. Tu nie ma opcji „nie uda się” Się uda i tyle 🙂

Składniki:


* 50 dkg mąki pszennej
* 300 ml ciepłego mleka
* 4 dkg drożdży
* 1 płaska łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki cukru
* odrobina oleju


 Do posmarowania ciasta:


* 1/2 kostki masła
* 6 ząbków czosnku
* natka z pietruszki


Mąkę przesiałam przez sitko.

Z tej porcji mąki odmierzyłam 3 łyżki mąki i rozmieszałam z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.

Kiedy zaczyn już wyrósł połączyłam go z pozostałą mąką, dodałam sól, olej ok. 2-3 łyżek.

Wyrobiłam ciasto i rozwałkowałam.

W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką.

Rozwałkowane ciasto posmarowałam masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.

Pokroiłam w nierówne paski.

Czosnku i natki można dodać wedle smaku. Z racji, że w domu wszyscy czosnek lubią to go naprawdę nie pożałowałam.

Każdy pasek ciasta rolowałam a na koniec wszystkie splotłam w warkocz.



Piekłam ok. 20 minut w 200 stopniach. 

Chlebek jest fantastycznym dodatkiem do grillowanej karkówki czy kiełbaski.

Polecam i życzę smacznego! To się robi naprawdę szybko.

Lidka

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Mama na pełnych obrotach Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Mama na pełnych obrotach
Gość

Nigdy nie piekłam pieczywa, ale muszę spróbować, bo uwielbiam np: bułki z czosnkiem ☺️

Zobacz także