Sezon grillowy w pełni!
Przygotowanie tego chlebka łączy się wręcz z zabawą. Mi osobiście jego robienie sprawia wiele przyjemności: tu wymieszam, posmaruję, poskładam w harmonijkę lub zaplotę w warkocz. Ostateczny wygląd tego chlebka już zależy od pomysłowości osoby, która go piecze.
Pieczywo świetnie komponuje z daniami z grilla czy to mięsnymi czy warzywnymi. Możesz dodać swoje ulubione zioła, możesz dodać sam czosnek, bazylię, natkę pietruszki, a również możesz dodać tylko jeden z tych aromatów.
Chlebek jest bardzo prosty w wykonaniu i nie ma tu: „mi drożdżowe nigdy nie wychodzi”. Tu nie ma opcji „nie uda się” Się uda i tyle 🙂
Składniki:
50 dkg mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
4 dkg drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
3-4 łyżki oleju
Do posmarowania ciasta:
150 g masła
4-6 ząbków czosnku
natka z pietruszki
świeża bazylia
Mąkę przesiej przez sito. Z tej porcji mąki odmierz 3 łyżki mąki i rozmieszaj z drożdżami, ciepłym mlekiem i cukrem. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn już wyrośnie połącz go z pozostałą mąką, dodaj sól, olej. Wyrób ciasto i rozwałkuj. W razie potrzeby, gdy ciasto jest rzadkie można podsypać mąką. Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem wymieszanym z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, bazylią i natką. Pokrój w nierówne paski i zwiń w harmonijkę każdy z nich lub zapleć je w warkocz.
Piecz ok. 20 minut w 200 stopniach lub 45 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Lidka
Nigdy nie piekłam pieczywa, ale muszę spróbować, bo uwielbiam np: bułki z czosnkiem ☺️