Cześć!
Jeśli ktoś się zastanawia, co ugotować na szybko, to proponuję właśnie to danie. Coś dla smakoszy owoców morza i wszelakich ryb w każdym wydaniu 🙂
Makaron z tuńczykiem w śmietanie – palce lizać!
Składniki:
* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
* 30 dkg makaronu
* 150 ml śmietany 30%
* 1 mała cebula
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz- najlepiej świeżo zmielony
* odrobina oleju
* natka z pietruszki, bazylia
Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu.
Odsączyłam na patelnię zalewę z puszki z tuńczykiem i dolałam 2 łyżki oleju.
Cebulkę drobno posiekałam i zeszkliłam na rozgrzanym oleju z zalewą.
Dodałam tuńczyka z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy wszystko chwilkę się podgrzało dodałam śmietanę i wymieszałam z tuńczykiem.
Na koniec przyprawiłam suszoną bazylią, solą i pieprzem.
Do tak właśnie przygotowanego tuńczyka dodałam ugotowany makaron i przemieszałam.
Przed podaniem danie posypałam natką z pietruszki.
Bardzo prosty i szybki obiad a jaki przy tym smaczny 😀
Smacznego 😀
Lidka
Uwielbiam tego tuńczyka. Odkryłam go niedawno tesco, idealny w okresie diety 🙂