Izaura -sernik pieczony

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kultowy sernik, który nazwę otrzymał po bardzo popularnym w Polsce w latach osiemdziesiątych serialu „Niewolnica Isaura”.

Sernik ten również słynął z powodzenia w domowych cukierniach i myślę, że po ten przepis chętnie sięgamy do dzisiaj. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Bardzo proste do zrobienia zachęca by je robić często. Co wspólnego ma z serialem? Nie wiem, ale może autor tego przepisu był wielkim fanem Lucelii Santos i na każdą emisję serialu piekł właśnie takie ciasto? Popłynęła teraz moja wyobraźnia, ale lata osiemdziesiąte jednak mają swoje cieplutkie miejsce w sercu, bo to czas gdy dorastałam i kątem oka zerkałam w czarno – biały telewizor (Ametyst) by chociaż trochę obejrzeć „Izaurę”.

Ten przepis dostałam grubo 20 lat temu od koleżanki mojej mamy. Od początku takie wydanie sernika przypadło domownikom do smaku. Miałam troszkę przerwy w jego pieczeniu i z przyjemnością sięgnęłam do mojego poplamionego zeszytu z przepisem na Izaurę 🙂 Myślę, że taki zeszyt ma każdy w swojej kuchni. Okazuje się, że najlepsze przepisy znajdują się na kartkach, których nie można rozkleić…

O cieście:
szklanka – pojemność 250 ml
mąka – pszenna uniwersalna 
jajka – rozmiar L
kakao – ciemne
cukier wanilinowy – można zastąpić ekstraktem waniliowym
masło czy margaryna – w pierwotnym przepisie podana jest margaryna, ale z powodzeniem można zastąpić masłem
spód – można wcześniej podpiec, ale to nie jest konieczne. Fantazyjne fale powstaną gdy łyżką nałoży się masę serową na surowe ciasto. 
dodatki – spróbuj innych moich przepisów na izaurę z owocami

Składniki na sernik Izaura:

Na ciasto:
✅1 i 1/2 szklanki mąki
✅1 i 1/2 szklanki cukru
✅4 jaja
✅3 łyżki kakao
✅1 kostka margaryny lub masła (250 g)
✅3 łyżeczki proszku do pieczenia
✅cukier wanilinowy 3 łyżeczki
✅5 łyżek wody

Ser:
✅4 jaja
✅ekstrakt wanilinowy
✅70 dkg sera białego mielonego
✅1 szklanka cukru
✅1/2 kostki masła
✅wiórki kokosowe do posypania

Jak zrobić sernik Izaura?

CIASTO : Margarynę, cukier, cukier wanilinowy, kakao, rozpuść i doprowadź do bardzo delikatnego wrzenia ciągle mieszaj by cukier rozpuścił się. Dolej wodę.
Do ostygniętej masy dodaj 4 roztrzepane żółtka.
Odlej 1/2 szklanki masy.
Do reszty dodaj mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko wymieszaj.

MASA SEROWA: Żółtka utrzyj z masłem i cukrem. Stopniowo dodawaj zmielony ser. Na koniec ubij białka na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii.
Do wyłożonej pergaminem do pieczenia formy wylej masę czekoladową i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.
Po tym czasie wylej przygotowaną masę serową na podpieczone ciasto i piecz jeszcze 50 minut.
Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Odlaną masą polej po wierzchu ciasto (tu na zdjęciu…wiórkami niestety nie posypałam, bo zapomniałam kupić…)

Smacznego!

Lidka

Smacznego!
Roztopiłam składniki do ciasta
Dodałam ubite na sztywno białka do sera i delikatnie wymieszałam łyżką drewnianą
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
6 lat temu

kocham serniki 🙂

Margaretta
4 lat temu

To niebiański smak…mniammmmm

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x