Cześć!
Jestem frytkożercą, przyznaję, uwielbiam każdą postać ziemniaka.
Jakiś czas temu wprowadziłam do domowego menu bataty. Początkowo obawiałam się, czy warto wydawać pieniądze na coś, czego smaku się nie zna. Nic bardziej mylnego!
Warto kosztować nowych smaków a tym samym wzbogacać naszą kartę domowych dań.
Była już zupka z batatów a teraz przyszła pora na frytki.
Z racji, że bataty są słodkie w smaku podkreśliłam ich smak wieloma przyprawami. Użyłam do tego produktów firmy Galeo: papryki słodkiej i ostrej, czosnku, pieprzu i ziół.
Składniki:
* bataty
* sól
* pieprz czarny Galeo
* czosnek granulowany bądź mielony Galeo
* papryka ostra i słodka Galeo
* zioła prowansalskie Galeo
* olej do smażenia
Bataty obrałam za pomocą obieraczki do warzyw. Pokroiłam w słupki grubości ok. 7 mm.
Włożyłam na godzinę do lodowatej wody i po tym czasie odsączyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Zrobiłam to w celu, by frytki były chrupkie po wysmażeniu.
Wrzucałam na rozgrzany olej i smażyłam do uzyskania mocno złoto-brązowego koloru.
Usmażone wykładałam na ręcznik papierowy. Gorące przyprawiałam solą, papryką ostrą i słodką, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi Galeo.
Pyszne jako samodzielne danie! Świetny dodatek również do obiadu.
Smacznego!
Lidka
Bataty – mam do nich słabość 🙂
Koniecznie muszę spróbować. Już od jakiegoś czasu za mną chodzą bataty