Kotlety schabowe z bakłażana a raczej kotlety a’la schabowe to pomysł na obiad bezmięsny.
I Ci co nie jedli to zachęcam by wypróbowali przepis, ponieważ tak zrobiony bakłażan jest wyśmienity w smaku! Konsystencją przypomina nawet mięso – tu staram się zachęcić mięsożerców. Podałam tak przygotowanego kotleta z oberżyny w towarzystwie smażonych warzyw i okazało się, że ta kompania może być nierozłączna. Idealnie pasujące do siebie smaki, sycące tworzą lekkie danie. Uwierzcie mi na słowo lub zerknijcie jak przygotowałam to wszystko film na YouTubie.
Bez żadnych problemów zrobicie to sami a ilości składników modyfikujcie wedle własnego uznania.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Schabowe z bakłażana składniki:
✅1 bakłażan
✅zioła prowansalskie
✅sól, pieprz czarny
✅2 jajka
✅bułka tarta
✅olej roślinny
Składniki na smażone warzywa:
✅1 mała papryka
✅5 dużych pieczarek
✅1 mała czerwona cebula
✅1 duży pomidor
✅10 dkg masła
✅olej roślinny
✅sól
Schabowe z bakłażana wykonanie:
Bakłażana pokrój w plastry grubości ok. 1 cm. Oprósz solą z każdej strony i odstaw na czas przygotowania warzyw.
Pokrój warzywa w grubą kostkę, cebulę w grube piórka i usmaż je na rozgrzanym maśle. Jak pieczarki zaczną przybierać kolor złoto- brązowy to zdejmij patelnię z ognia i oprósz solą lub najlepiej zrób to przed samym podaniem.
Bakłażana oprósz z każdej stony ziołami prowansalskimi. Obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoto – brązowy kolor.
Podawaj kotlety z bakłażana razem z warzywami.
Smacznego!
Lidka