Cześć!
Dla lubujących się w pierogach będzie to rarytas 🙂
Pierożki z wątróbką, kaszą gryczaną i grzybami. Bardzo smaczne a okraszone masłem albo stopioną słoninką z cebulką powodują szybsze bicie serca….nie z nadmiaru tłuszczu a dlatego, że pyszne te pierożki!
Składniki na farsz:
* 40 dkg wątróbki
* 10 dkg kaszy gryczanej
* 20 g suszonych grzybów
* 1 duża cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* sól
* 2 łyżki oleju
Na ciasto:
* 50 dkg mąki
* woda
* 1 łyżka oleju do ciasta
* 1 łyżka oleju do wody
* sól
Grzyby opłukałam i namoczyłam.
Po 3 godzinach moczenia ugotowałam do miękkości i odcedziłam.
Wątróbkę oczyściłam z błonek i opłukałam. Pokroiłam na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroiłam w piórka, czosnek posiekałam.
Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam cebulę. Kiedy już zaczynała się rumienić dodałam wątróbkę i czosnek.
Wszystko smażyłam aż wątróbka zmięknie. Pod koniec oprószyłam solą.
Odstawiłam do ostudzenia.
Ugotowałam kaszę według przepisu na opakowaniu. Odrobinkę posoliłam.
Grzyby pokroiłam na drobne kawałki natomiast wątróbkę z cebulką zblendowałam na gładką masę.
Wymieszałam kaszę, wątróbkę i grzyby. Przyprawiłam solą do smaku.
Zrobiłam ciasto na pierogi.
Do przesianej mąki dolałam przegotowanej ciepłej wody. Wlałam tyle, by ciasto zaczęło się sklejać. Dolałam łyżkę oleju do ciasta. Zagniotłam wszystko aż uzyskałam plastyczną masę.
Rozwałkowałam, w miarę potrzeby podsypując mąką i szklanką wykrawałam kółka.
Nakładałam po łyżeczce przygotowanego farszu na wycięte kółka z ciasta i zalepiałam pierogi.
Gotowałam w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju przez 2 minuty od czasu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi delikatnie puchną i robią się białe.
Podawałam z masłem a innym ze stopioną słoninką z cebulą.
Smacznego!
Lidka
Pierogi love w każdej postaci 😍