Gulasz z serduszek drobiowych

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
O tym, że „całym domem” uwielbiamy podroby drobiowe nie raz już wspominałam. 
Serduszka drobiowe. Dzisiaj właśnie takie zrobiłam. Pyszne, mięciutkie a w towarzystwie majeranku to bajka!
Szybko postaram się przejść do rzeczy 🙂

Składniki:

* 1 kg serduszek drobiowych
* 4 liście laurowe
* 6 ziarenek ziela angielskiego
* 1 większa cebula
* 2 łyżki masła
* 1 łyżka mąki
* majeranek
* 1 nieduża marchew (opcjonalnie)
* sól, pieprz czarny


Serduszka oczyściłam. 
Odcięłam żyłki i tłuszczyk a na koniec przekroiłam na pół i pozbyłam się pozostałej krwi.
Namoczyłam na kilka minut w wodzie i opłukałam pod bieżącą wodą. 
Odcedziłam z nadmiaru wody.
W garnku rozpuściłam 1 łyżkę masła i podsmażyłam serduszka.
Podlałam wodą powyżej ich wysokości. Poczekałam aż wszystko się zagotuje i za pomocą łyżki ściągnęłam powstałe szumy.
Dorzuciłam liść i ziele, przykryłam pokrywką i gotowałam ponad godzinę. W między czasie podglądałam czy nie trzeba uzupełnić wodą. Starłam małą marchewkę na tarce z dużymi oczkami i dodałam do gotującego się gulaszu.
Kiedy serduszka były prawie miękkie, na patelni rozgrzałam łyżkę masła i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Mocno zrumieniłam i dodałam do gulaszu. 
Dosypałam czubatą łyżkę majeranku i posoliłam. 
W 1/3 szklanki wody roztrzepałam łyżkę mąki i zagęściłam potrawę. Zagotowałam.
Kiedy już wszystkie składniki połączyły się, zdjęłam z ognia i oprószyłam świeżo mielonym pieprzem. 
Odstawiłam na 15 minut by gulasz z serduszek „przegryzł się”. 
Podawałam tym razem z kaszą jaglaną. Można oczywiście serwować z taką jaką się lubi najbardziej albo z ziemniakami. 
Kiszony ogórek do tego to uwieńczenie dania!
Notatki:
* nie ma potrzeby dodawać marchewki, tym razem dodałam i poprawiło to delikatnie kolor i nawet smak
* gotować dotąd aż będą miękkie, może to zająć nawet 1,30 h. Uzbroić się w cierpliwość trzeba 🙂
* jeśli ktoś nie lubi zagęszczanego gulaszu, to nie ma takiej potrzeby tego robić, ja lubię i zagęszczam
 * zamiast roztrzepanej mąki z wodą można dodać zasmażkę (1 łyżka mąki + 1,5 łyżki masła)
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x