Ciasto Ryśka (na łyżki)

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Bardzo proste i smaczne ciastko.  
Przepisem chętnie ze mną podzielił się właśnie kolega Rysiek 🙂 Sam tę recepturę dostał od swojej babci i tak nieprzerwanie od kilkudziesięciu lat wypieka to ciasto.
Żeby je upiec skusiła mnie prostota tego ciasta. Niewiele składników i do tego mierzonych na łyżki!
Składniki:

* 14 łyżek mąki
* 10 łyżek cukru
* 6 jajek rozm. L
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 20 dkg roztopionego masła
* 1 tabliczka czekolady

Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawałam łyżkami cukier i ubijałam dalej. Dodałam żółtka. 
Następnie wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i roztopione, wystudzone masło. 
Wszystko wymieszałam na jednolita masę i dodałam pokruszoną tabliczkę czekolady. 
Piekłam ciasto w 150 stopniach ok. 50 minut
Notatki:
* w przepisie Ryśka była temperatura 140 stopni i ok. 45 minut pieczenia, proszę sprawdzać zwyczajnie wypieczenia ciasta 
* zamiast czekolady można dodać owoce
* nie zalecam zamieniać masła olejem – wychodzi zakalec
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
5 lat temu

Świetne ciacho,w prostocie siła 🙂

Mama na pełnych obrotach

Wygląda jak babka, tylko tyle, że w kształcie chleba. Jest suche?

Margaretta
5 lat temu

Rzeczywiście proste i smaczne na pewno!

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x