Test piekarnika Elektrolux EOD3C50TX część 2.

Autor

Cześć!

Następnych moich spostrzeżeń i obserwacji część 2.

Piekarnik, który testuję ma za zadanie ułatwić mi pracę w kuchni.

Jednym z wielu powodów, dla których go wybrałam to funkcja Steam Bake, czyli pieczenie na parze.

Piekarnik posiada specjalną komorę na wodę i przycisk, dzięki któremu uruchamia się tę funkcję.

Dzięki możliwości pieczenia na parze moje wypieki okazały się być wypieczone o niebo lepiej niż w zwykłym piekarniku.

W przypadku ciast a moim konikiem są serniki jest to funkcja wymarzona dla mnie.

Zazwyczaj wkładałam pojemnik z wodą do komory piekarnika, teraz już nie mam takiej potrzeby. Woda plus użycie przycisku i mam sernik pięknie wypieczony, puszysty i zarumieniony.

W przypadku mięs, zachowują one soczystość i mają rewelacyjnie chrupką skórkę.

Piekłam również lazanię z zastosowaniem steam bake, polecam. Nic w potrawie nie jest spieczone!

Funkcja pieczenia na parze działa również wspólnie z termoobiegiem.

Odgrzewane potrawy z użyciem pary nie są wysuszone jak po odgrzaniu w mikrofali. To jest duży plus.

Po wykorzystaniu funkcji Steam Bake w piekarniku po jego ostygnięciu czyszczę komorę na wodę szmatką namoczoną w occie. Robię to zwyczajnie z przyzwyczajenia. Nie ma takiej potrzeby, gdyż piekarnik posiada możliwość czyszczenia katalitycznego, o którym wspomnę w następnym moim wpisie i po następnych testach i spostrzeżeniach.

Polecam!

Lidka

Na spodzie piekarnika jest komora na wodę ( to kółko pod rusztem)

Przycisk funkcji pieczenia parowego
Funkcja pieczenia na parze z termoobiegiem

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Zobacz także