Czy garnki emaliowane nadają się na indukcję?

Autor Materiał zewnętrzny

Jakie garnki nadadzą się na indukcję?

Bardzo frustrującym doświadczeniem jest kupno garnków, o których nieraz sprzedawca nawet zapewnia nas, że sprawdzą się także na indukcji i… nie działają! Jeśli chcą Państwo uniknąć takiej sytuacji, warto zajrzeć na stronę naczynia.olkusz.pl, gdzie większość dostępnych garnków na indukcji działa i każdy jest odpowiednio oznaczony. Aby było jeszcze łatwiej można wejść w kategorię na przykład „Garnki emaliowane” i wybrać tam filtr, który pokaże nam jedynie naczynia dostosowane do płyty indukcyjnej.

Dlaczego warto kupić garnki emaliowane?

Większość garnków emaliowanych dobrej jakości sprawdza się na każdego rodzaju kuchence: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej, indukcyjnej… Dlatego takie garnki sprawdzą się dla osoby, która często zmienia miejsce zamieszkania i ma styczność z różnymi kuchniami. Garnki emaliowane są bardzo wdzięcznymi produktami, nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki temu są zupełnie bezpieczne dla alergików. Dodatkowo emaliowana powłoka jest bardzo higieniczna, nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby pojawić się bakterie i łatwo utrzymać się w czystości. Co ciekawe w garnkach emaliowanych, niczym w szkle, można bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze, bez obaw, że potrawa zmieni smak lub naczynie zostanie uszkodzone.

Jak rozpoznać, że garnek sprawdzi się na indukcji?

Chociaż garnki bez względu na to, czy są dostosowane do indukcji, czy nie, wyglądają niemal tak samo, to jest kilka sposobów na ich rozróżnienie. Po pierwsze i najbardziej oczywiste, należy dokładnie czytać opisy produktu na stronach internetowych, czy w sklepach stacjonarnych na pudełkach. Tam niemal zawsze jest napisane, do jakich kuchenek nadaje się dany typ naczynia.

Jak najprostsze nie zadziała, możesz rozejrzeć się także za odpowiednim piktogramem. Na opakowaniach często możemy znaleźć symbol przypominający szlaczek z kilkoma pętelkami, oznaczający właśnie indukcję.

Jeśli mamy naczynie w ręce warto zajrzeć również na dno garnka. Często możemy znaleźć tam wytłoczone kropki tworzące okręgi na całej powierzchni dna, co także będzie oznaczać indukcję. Na dnie również możemy znaleźć piktogram informacyjny. Dno w przypadku indukcji jest bardzo ważne, musi być ono całkowicie proste. Najmniejsze zakrzywienia na dnie garnka mogą sprawić, że naczynie nie zadziała na indukcji.

Uważaj na to, jeśli stosujesz płytę indukcyjną!

  • Kuchenka indukcyjna musi być całkowicie czysta. Najdrobniejsze zabrudzenia i okruszki, mogą zakłócić przekazywanie ciepła i doprowadzić do stworzenia odprysków na naczyniu lub – co gorsza – uszkodzić całą płytę, na skutek kumulacji i rozprężenia ciepła w jednym punkcie.
  • Nie należy nagrzewać pustych garnków i patelni. Indukcja szybko nagrzewa naczynie i podgrzewanie pustych naczyń, może doprowadzić do całkowitego zniszczenia kuchenki.
  • Warto pamiętać, że indukcja jest jak szkło: można ją potłuc lub zarysować. Ze względu na to nie należy przesuwać garnków po powierzchni płyty, a jedynie ostrożnie podnosić i przenosić.
3.5 8 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
4 lat temu

Moim subiektywnym zdaniem garnki emaliowane świetnie sprawdzają się w kuchni. Obecnie na rynku jest ogromny wybór, pięknie zdobionych 🙂

Małgorzata Hert
Małgorzata Hert
4 lat temu

Emaliowane garnki były modne w latach 80-tych, potem każdy szedł za modą i rezygnował z emalii. Dziś garnki emaliowane ponownie cieszą popularnością i myślę, że to dobrze, bo w kuchni sprawują się świetnie

Betnadeta
Betnadeta
4 lat temu

Tez ma indukcję i tez garnki emaliowane z Olkusza i świetnie się sprawdzają od kilku lat. I nie trzeba wydawać milionów na garnki bo te to dobra cena za dobra jakość.

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x