Jakie garnki nadadzą się na indukcję?
Bardzo frustrującym doświadczeniem jest kupno garnków, o których nieraz sprzedawca nawet zapewnia nas, że sprawdzą się także na indukcji i… nie działają! Jeśli chcą Państwo uniknąć takiej sytuacji, warto zajrzeć na stronę naczynia.olkusz.pl, gdzie większość dostępnych garnków na indukcji działa i każdy jest odpowiednio oznaczony. Aby było jeszcze łatwiej można wejść w kategorię na przykład „Garnki emaliowane” i wybrać tam filtr, który pokaże nam jedynie naczynia dostosowane do płyty indukcyjnej.
Dlaczego warto kupić garnki emaliowane?
Większość garnków emaliowanych dobrej jakości sprawdza się na każdego rodzaju kuchence: gazowej, elektrycznej, ceramicznej, halogenowej, indukcyjnej… Dlatego takie garnki sprawdzą się dla osoby, która często zmienia miejsce zamieszkania i ma styczność z różnymi kuchniami. Garnki emaliowane są bardzo wdzięcznymi produktami, nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji, dzięki temu są zupełnie bezpieczne dla alergików. Dodatkowo emaliowana powłoka jest bardzo higieniczna, nie posiada mikro szczelin, w których mogłyby pojawić się bakterie i łatwo utrzymać się w czystości. Co ciekawe w garnkach emaliowanych, niczym w szkle, można bezpiecznie przechowywać produkty spożywcze, bez obaw, że potrawa zmieni smak lub naczynie zostanie uszkodzone.
Jak rozpoznać, że garnek sprawdzi się na indukcji?
Chociaż garnki bez względu na to, czy są dostosowane do indukcji, czy nie, wyglądają niemal tak samo, to jest kilka sposobów na ich rozróżnienie. Po pierwsze i najbardziej oczywiste, należy dokładnie czytać opisy produktu na stronach internetowych, czy w sklepach stacjonarnych na pudełkach. Tam niemal zawsze jest napisane, do jakich kuchenek nadaje się dany typ naczynia.
Jak najprostsze nie zadziała, możesz rozejrzeć się także za odpowiednim piktogramem. Na opakowaniach często możemy znaleźć symbol przypominający szlaczek z kilkoma pętelkami, oznaczający właśnie indukcję.
Jeśli mamy naczynie w ręce warto zajrzeć również na dno garnka. Często możemy znaleźć tam wytłoczone kropki tworzące okręgi na całej powierzchni dna, co także będzie oznaczać indukcję. Na dnie również możemy znaleźć piktogram informacyjny. Dno w przypadku indukcji jest bardzo ważne, musi być ono całkowicie proste. Najmniejsze zakrzywienia na dnie garnka mogą sprawić, że naczynie nie zadziała na indukcji.
Uważaj na to, jeśli stosujesz płytę indukcyjną!
- Kuchenka indukcyjna musi być całkowicie czysta. Najdrobniejsze zabrudzenia i okruszki, mogą zakłócić przekazywanie ciepła i doprowadzić do stworzenia odprysków na naczyniu lub – co gorsza – uszkodzić całą płytę, na skutek kumulacji i rozprężenia ciepła w jednym punkcie.
- Nie należy nagrzewać pustych garnków i patelni. Indukcja szybko nagrzewa naczynie i podgrzewanie pustych naczyń, może doprowadzić do całkowitego zniszczenia kuchenki.
- Warto pamiętać, że indukcja jest jak szkło: można ją potłuc lub zarysować. Ze względu na to nie należy przesuwać garnków po powierzchni płyty, a jedynie ostrożnie podnosić i przenosić.
O kurcze. Nie wiedziałam, że to takie delikatne, na szczęście nie mam i nigdy o tym nie marzyłam, poza tym z tego co czytam u mnie pewnie by padło po dwóch dniach, albo bym rozbiła. dzieki za porade. Nawet o tym marzyć nie będę.
Ja właśnie od lat używam garnków emaliowanych i naprawdę dobrze mi służą 🙂
Moja mama do dziś ich używa i nie zamieni się na inne za żadne skarby świata 🙂 dzieki za tyle fajnych informacji 🙂
To dobrze, że Olkusz produkuje już garnki na indukcje, bo kiedyś ich nie miał. Pamiętam, że w początkach mojej przygody z indukcją takich garnków na rynku było niewiele.
Moim subiektywnym zdaniem garnki emaliowane świetnie sprawdzają się w kuchni. Obecnie na rynku jest ogromny wybór, pięknie zdobionych 🙂
Mam gary z solidnej niemieckiej stali, emaliowanych nie próbowałam.
Jest tyle pięknie wyglądających, kolorowych garnków emaliowanych, że pora zimną stal wymienić 🙂
Teraz niestety nie mam płyty indukcyjnej, ale nawet nie wiedziałam, że emaliowane garnki też mogą działać. Mam kilka ładnych i muszę się im dobrze przyjrzeć na przyszłość 🙂
Super, że powstał taki post. Dzięki temu wiadomo jak je odróżnić od siebie 🙂
Garnki emalionowe są świetne, mam nawet dwa które służą mi od wieków. Pamiętam jak kilka lat temu wynajmowaliśmy mieszkanie z kuchenką z płytą indukcyjną, jakże ciężko mi było się na początku do niej przyzwyczaić. Teraz już mamy kuchenkę gazową i odetchnęłam z ulgą ale dwa garnki z dawnych lat nadal świetnie się mają.
Emaliowane garnki były modne w latach 80-tych, potem każdy szedł za modą i rezygnował z emalii. Dziś garnki emaliowane ponownie cieszą popularnością i myślę, że to dobrze, bo w kuchni sprawują się świetnie
Tez ma indukcję i tez garnki emaliowane z Olkusza i świetnie się sprawdzają od kilku lat. I nie trzeba wydawać milionów na garnki bo te to dobra cena za dobra jakość.