Cześć!
Bardzo fajny i smakowity pomysł na śniadanie!
Takie śniadania przygotowuję najczęściej w weekend, kiedy czasu wolnego jest więcej i nie trzeba z niczym się spieszyć.
Ta tarta jajeczna jest bardzo smaczna i polecam 🙂
Składniki:
Na ciasto:
* 20 dkg mąki
* 2 żółtka
* 10 dkg masła
* szczypta cukru
* 1/3 łyżeczki soli
Masa jajeczna:
* 6 dużych jajek
* 10 dkg sera żółtego
* 20 dkg kurek
* 10 dkg boczku
* mała cebulka
* 1/2 szkl. śmietanki 30%
* 1/2 szklanki mleka
* sól, pieprz
* 1 łyżka masła
Zagniotłam ciasto z podanych składników, rozwałkowałam i wyłożyłam do wcześniej posmarowanej olejem formy.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 20 minut. Podpiekłam.
Boczek pokrojony w kostkę podsmażyłam na patelni i odstawiłam do ostudzenia. W tym czasie umyłam kurki i pokroiłam w kostkę cebulę.
Kurki z cebulą podsmażyłam na maśle aż puściły sok.
Jajka, mleko i śmietankę z odrobiną soli i pieprzu zmiksowałam. Dodałam boczek podsmażony, starty żółty ser i kurki z cebulą wraz z sokiem ze smażenia kurek.
Wylałam masę na podpieczony spód do tarty i piekłam jeszcze 40 minut.
Po ok. 20 minutach mogłam już kroić moją tartę.
Notatki
* dokładnie po same brzegi wyklejać ciastem formę.
* masa jajeczna najlepiej jak będzie ok 5 mm poniżej krawędzi formy
* forma na tartę miała 25 cm średnicy
* jajka przyprawiać wedle własnego smaku
Smacznego!
Lidka
pycha, choć u mnie częściej na obiad lub kolację takie rarytasy 🙂
Oj marzy mi się taka tarta…
Pysznie. Uwielbiam takie propozycje!
Takie śniadanko to ja rozumiem 🙂
Pychota! Strasznie lubię takie dania. Kolejny przepis do wypróbowania 🙂 już sobie zapisuje
Pychotka jednym słowem 😋😋😋