Chłodnik na botwince

Autor Pieprzyć z Fantazją

Smak chłodnika na botwince przekonał mnie do tego, by w ogóle zacząć przygotowywać chłodniki. Nie za specjalnie przepadałam za tego typu jedzeniem. Jednak ten jest pyszny i podejrzewam, że posmakuje tym, którzy tak jak ja kiedyś nie lubią takich zup.
Chłodnik to świetna propozycja nie tylko na upalne dni. Wypróbujcie przepis, to jest pyszne!

Składniki:
 
* 1 pęczek botwinki
* 1 mała cebulka
* 2-3 ogórki gruntowe
* 4 spore rzodkiewki
* 1 szklanka maślanki
* 100 ml koncentratu barszczu czerwonego
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* koper
* szczypior
* jajka
* sól, cukier, pieprz, kwasek cytrynowy
 
Botwinkę umyłam, oddzieliłam buraczki od łodyg. Cebulę pokroiłam w piórka. Buraczki pokroiłam w kostkę, włożyłam do garnka razem z cebulą i dolałam ok 600 ml wody. Zagotowałam.
Po ok. 5 minutach dodałam pokrojone łodygi i odrobinę soli. Gotowałam do miękkości i wlałam koncentrat barszczu czerwonego.
Zagotowaną botwinkę odstawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Ogórki obrałam ze skórki i starłam na tarce o dużych oczkach. Starłam również rzodkiewkę.
Dodałam do botwinki. Dodałam garść posiekanego szczypiorku i trochę mniej kopru. Zalałam jogurtem i maślanką i wymieszałam.
Przyprawiłam do smaku solą, pieprzem, kwaskiem i cukrem.
Odstawiłam do lodówki na ok. 2 godziny.
Po tym czasie schłodzony chłodnik podawałam z ugotowanym na półtwardo jajkiem.
Notatki:
* botwinkę gotuję kiedy buraczki są jeszcze małe, jeśli mamy duże buraki to można dolać więcej wody, jogurtu i maślanki, miałam pęczek botwinki z własnego ogrodu, w sklepowych pęczkach buraki są dość duże

* jeśli mamy botwinę z ogrodu to polecam moczenie w słonej wodzie ok. 30 minutSmacznego!

Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

idealny na te +34 za oknem 🙂

Di bloguje
4 lat temu

Zdecydowanie coś dla mnie i mojej rodzinki 🙂

Margaretta
4 lat temu

Zdrowe i pyszne!
Buraczki to bardzo wartościowe w składniki odżywcze warzywo!

trackback

[…] Chłodnik ogórkowy można robić nie dodając rzodkiewki czy sałaty jak ja to zrobiłam, ale przyznam, że z tymi dodatkami bardziej mi smakuje i wygląda apetycznie. Jako dodatek do zupy podałam ziemniaki, ale można również dodać gotowane jajko czy nawet jajko sadzone, będzie pysznie! Wszystko zależy od tego, co mamy ochotę akurat zjeść. Świetnym pomysłem na zimny obiad jest również chłodnik na botwince. […]

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x