Wyśmienite risotto z grzybami.
W sezonie na grzyby niech nie zabraknie takiego risotto na Twoim stole. Jest sycące, aromatyczne i przede wszystkim bardzo smaczne. Cały proces gotowania ryżu powinien przebiegać bez pośpiechu z dbałością o to, by nie przywarł, by był odpowiedniej konsystencji po ugotowaniu. Dodałam do mojego risotto borowiki oraz koźlarze oczywiście zebrane tego samego dnia. W tym roku wykorzystaliśmy każdy wolny dzień na wędrówki do lasu i dzięki temu najedliśmy się do syta świeżymi grzybami, ususzyliśmy na zimę oraz zawekowałam w różnych marynatach. Jeśli szukasz przepisu na kurki marynowane lub borowiki a nawet sos grzybowy to zapraszam Cię na mój blog a zapewniam, że znajdziesz te przepisy na stronie.
Pamiętaj, że grzyby i śmietana kochają świeżą natkę pietruszki, a jeśli nie masz świeżej dodaj mrożonej. Pysznie wyostrza i podkreśla smak grzybów.
Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.
Risotto z grzybami – składniki:
400 ml ryżu do risotto np. Arborio
1 litr grzybów (borowiki, podgrzybki, kozaki, kurki)
1 nieduża cebula
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu grzybowego lub warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
3-4 łyżki masła
natka pietruszki
sól, pieprz czarny
50 ml startego parmezanu
Risotto z grzybami – wykonanie:
Ryż wypłucz kilkukrotnie w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i dodaj wypłukany oraz odsączony ryż, mieszaj do momentu aż się zacznie delikatnie szklić. Podlej winem i wciąż mieszaj aż płyn odparuje. Zacznij podlewać bulionem i nie zapomnij o mieszaniu.
Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Dodaj pokrojone grzyby i smaż aż zmniejszą objętość oraz puszczą sok a płyn częściowo odparuje. Dodaj grzyby do ryżu razem z całą z płynem, wsyp natkę pietruszki i podlej bulionem, jeśli risotto jest zbyt gęste. Wsyp parmezan, wymieszaj i przypraw do smaku solą i najlepiej świeżo mielonym pieprzem. Risotto powinno mieć rzadką konsystencję, więc jeśli jest potrzeba podlej jeszcze raz odrobiną bulionu. Posyp przed podaniem natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka