Zapiekanki z grzybami leśnymi

Autor Pieprzyć z Fantazją

Genialne w smaku zapiekanki z grzybami leśnymi!

Kto z nas nie jadł zapiekanek z budki? Były przepyszne! Wspomnieniem smaku wracam do lat w liceum, gdy za wygrzebane z kieszeni drobniaki z kieszonkowego kupowałam gorącą i aromatyczną zapiekankę z budki. To oczekiwanie na ten rarytas równało się z wiecznością, ale później rozkosz na podniebieniu była nagrodą za cierpliwość, której wciąż się uczyłam.
W domu zwykle robimy „zapieksy” jak to mówią moje dzieci z pieczarek i jeśli ktoś woli dodatek wędliny to dodajemy. Tym razem przyszła chęć na zapiekanki z grzybami leśnymi. Z racji, że wszyscy w domu jesteśmy grzybiarzami, a grzybów w lesie nie brakowało, to zapiekanki z grzybami robiłam dość często. Na bagietkach gościły borowiki, kozaki, kurki i oczywiście mnóstwo sera 🙂
Ilości składników nie są sztywno podane i możesz je modyfikować. Szepnę tylko, że śmietana i natka pietruszki do grzybów na zapiekankę, to rewelacyjny pomysł! Zapraszam Cię również na zapiekankę krakowską, która z pewnością Ci posmakuje.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Zapiekanki z grzybami – składniki:

3 bagietki
ok. 400 – 500 g grzybów
1 cebula
ok. 200 g startej mozzarelli
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
natka pietruszki
2 łyżki masła
sól, pieprz
ketchup, sos czosnkowy
prażona cebulka

Zapiekanki z grzybami – wykonanie:

Oczyszczone grzyby pokrój w kostkę. Łatwiej Ci będzie przygotować zapiekanki, jeśli pokroisz je drobniej. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. W momencie gdy cebula już zacznie się szklić dodać drobno pokrojony czosnek i wymieszaj. Dodaj grzyby i smaż do chwili gdy zmniejszą swoją objętość i puszczą soki. Dobrze jest jeszcze chwilę smażyć, żeby sok odparował. Dodaj śmietanę, sól do smaku oraz natkę pietruszki. Włącz piekarnik na pieczenie w 200 stopniach. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przygotuj bagietki. Każdą bagietkę przekrój wzdłuż i oprósz serem. Na każdą połówkę nałóż grzyby w ilości, która Ci odpowiada i ponownie posyp serem ,ale już w większej ilości. Zapiekaj do delikatnego zarumienienia się sera.

Smacznego!
Lidka


0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x