Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 – 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały.
Podlałam 2 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości.
Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli, pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej.
Przed podaniem oprószyłam natką z pietruszki.
Notatki:
* nie podlewać na początku dużą ilością wody, lepiej to zrobić pod koniec kiedy będzie taka potrzeba oczywiście
* można przyprawić ulubionymi ziołami
* przyprawiać wedle własnego smaku
* cebulę dodaję wcześniej niż paprykę i pieczarki. Papryka i pieczarki gotują się bardzo krótko
Smacznego!
Lidka
Pyszny ten gulasz 🙂
apetycznie:)
Gulasz z natury jest mało fotogenicznym daniem ale Twój prezentuje się rewelacyjnie i zachęca do spróbowania
Bardzo lubię takie jedzenie.