Gulasz ze schabu i warzyw

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku. 
Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne!

 Składniki:

* 30-40 dkg mięsa schabowego
* 1 czerwona papryka
* 5-6 pieczarek
* 1 cebula
* 1 mała papryczka chilli 
* 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 100 ml śmietanki 30%
* 1 liść laurowy
* 3 ziarnka ziela angielskiego
* sól, pieprz, papryka słodka i ostra
* 2 łyżki oleju
* natka z pietruszki

Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 – 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały.
Podlałam 2 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości.

Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli,  pieczarki i koncentrat pomidorowy.

Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej.

Przed podaniem oprószyłam natką z pietruszki.

Notatki:
* nie podlewać na początku dużą ilością wody, lepiej to zrobić pod koniec kiedy będzie taka potrzeba oczywiście
* można przyprawić ulubionymi ziołami
* przyprawiać wedle własnego smaku
* cebulę dodaję wcześniej niż paprykę i pieczarki. Papryka i pieczarki gotują się bardzo krótko

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Pyszny ten gulasz 🙂

Lena
4 lat temu

apetycznie:)

Cynamonowe szczęście

Gulasz z natury jest mało fotogenicznym daniem ale Twój prezentuje się rewelacyjnie i zachęca do spróbowania

Di bloguje
4 lat temu

Bardzo lubię takie jedzenie.

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x