Pizzowe bułeczki

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Taką przekąskę zrobiłam domownikom tym razem. Coś jak pizza tylko w wydaniu bułki.
Przekąska bardzo smaczna. Może przekąska to za mało powiedziane, ponieważ najeść się taką bułką można do syta!
Składniki:

Na ciasto

* 30 dkg mąki pszennej
* 125 ml wody
* 1 płaska łyżka cukru
* 1 dkg drożdży
* 0,5 cm z kostki masła ok. 2 – 3 łyżki stopionego
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 jajko

Dodatkowo:

* jajko 
* 3 łyżki mleka
* oregano i bazylia do posypania
Na farsz:

* 1 połówka piersi kurczaka
* 6 pieczarek
* 1 cebula
* 10 dkg żółtego sera
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, bazylia i oregano, szczypta ostrej i słodkiej papryki
* 1 łyżeczka masła
* 3 łyżki kukurydzy
* oliwki jeśli ktoś lubi
Drożdże rozpuściłam w kubeczku w ciepłej wodzie razem z cukrem. Dodałam dwie łyżki mąki z wcześniej już odmierzonej i wymieszałam na jednolitą masę. Odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn wyrósł dolałam go do mąki, dodałam rozkłócone jajko, sól i roztopione i ostudzone masło. Wyrobiłam ciasto, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. 
W tym czasie zrobiłam farsz do bułeczek.
Pierś z kurczaka i cebulę pokroiłam w kostkę. Podsmażyłam na patelni a następnie dodałam pokrojone drobno pieczarki. Podsmażyłam i dodałam koncentrat pomidorowy. Dodałam kukurydzę i przyprawiłam do smaku solą, papryką oraz dodałam zioła po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano.
Zestawiłam z ognia do ostygnięcia.
Kiedy farsz już ostygł, zaczęłam kleić bułeczki. Dłonie umoczyłam w mące i rwałam z ciasta kawałki i formowałam placek, na który nakładałam po 2 łyżki farszu i po 1 łyżce startego żółtego sera. 
Formowałam owalne bułeczki i wykładałam na blachę z papierem do pieczenia do wyrośnięcia. Z tej porcji wyszło mi 6 sporych bułek. Można zrobić mniejsze bułki oczywiście.
Jajko rozkłóciłam razem z mlekiem i pędzelkiem smarowałam bułki. Posypywałam oregano i bazylią. 
Kiedy już wyrosły wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piekłam ok. 20 minut – do momentu aż bułki zarumienią się na ciemno złoty kolor.
Oczywiście najsmaczniejsze te bułeczki były na ciepło 🙂
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
4 lat temu

rewelacyjne bułeczki

Cynamonowe szczęście

super pomysł 🙂 idealne na piknik albo do zabrania do pracy 🙂

Margaretta
4 lat temu

Dla nie faszerowane bułeczki to nowość, jeszcze nie robiłam..ale chęci mam by wypróbować 😃😃

Słodko Słodka
4 lat temu

Bułeczki pierwsza klasa 🙂

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x