Cześć!
W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni.
Pycha!
Składniki:
* 50 dkg dyni
* 10 dkg szpinaku
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki pszennej
* sól
* papryka ostra
* 2 ząbki czosnku
* papryka słodka w płatkach
Szpinak zblanszowałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i posiekałam drobno.
Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach i połączyłam ze szpinakiem. Wbiłam jajko i dodałam mąkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z masą. Przyprawiłam do smaku solą, papryką i dosypałam paprykę słodką w płatkach.
Wykładałam masę po 2-3 łyżki (1placuszek) i smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu na złoto brązowy kolor.
Notatki:
* można je jeść z sosem jogurtowym bądź czosnkowym
Smacznego!
Lidka
Apetyczne placuszki,fajne połączenie 🙂
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, wpadam na nie chętnie do znajomych, więc i do Ciebie zawitam 🙂
Mniam <3