Placuszki z dyni i szpinaku

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
W sezonie na dynię przyrządzam ją na różnorakie sposoby. Tym razem zrobiłam placuszki z dyni.
Pycha!

Składniki:

* 50 dkg dyni
* 10 dkg szpinaku
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki pszennej
* sól
* papryka ostra 
* 2 ząbki czosnku
* papryka słodka w płatkach
Szpinak zblanszowałam, odcisnęłam z nadmiaru wody i posiekałam drobno.
Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach i połączyłam ze szpinakiem. Wbiłam jajko i dodałam mąkę. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z masą. Przyprawiłam do smaku solą, papryką i dosypałam paprykę słodką w płatkach. 
Wykładałam masę po 2-3 łyżki (1placuszek) i smażyłam placuszki na rozgrzanym oleju na średnim ogniu  na złoto brązowy kolor. 
Notatki:
* można je jeść z sosem jogurtowym bądź czosnkowym
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Słodko Słodka
4 lat temu

Apetyczne placuszki,fajne połączenie 🙂

DżemDżus
4 lat temu

Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, wpadam na nie chętnie do znajomych, więc i do Ciebie zawitam 🙂

3ehealthy
4 lat temu

Mniam <3

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x