Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
 
Bardzo lubimy zbierać grzyby, dlatego też suszonych czy w słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są…ale to już inna historia 🙂
 
Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów.
Składniki:

* 15 dkg suszonych grzybów
* 2 l. bulionu np. wieprzowego
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 2 garści makaronu (u mnie były kokardki)
* 2 ziemniaki
* 100-150 ml śmietanki 30% 
* sól, pieprz
* natka z pietruszki
* 2 liście laurowe 
* 5 ziarenek ziela angielskiego
 
Suszone grzyby namoczyłam i opłukałam po tym jak zwiększyły swoją objętość. Pokroiłam na drobniejsze kawałki.
Dodałam grzyby do bulionu i gotowałam ok. 20 minut. Dodałam ziele i liść oraz pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę a następnie ziemniaki. Posoliłam.
W połowie gotowania dodałam makaron.
Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. 
 
Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki.
Notatki: 
* miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne! 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pełnia Smaków
4 lat temu

Ale pyszna zupka 🙂 Pozdrawiamy cieplutko 🙂

Margaretta
4 lat temu

Lubię grzybową i to bardzo, ale grzybków brak, trzeba do sklepu ruszyć na zakupy.

Słodko Słodka
4 lat temu

Pyszna,aż mi zapachniała 🙂

Izaa
4 lat temu

uwielbiam grzybową

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x