Ciasto Pocałunek Muszyna to ciasto składające się z trzech różnych warstw ciasta i przekładane masą budyniową. Jedna warstwa ciasta jest z dodatkiem bakalii, druga z dodatkiem maku a trzecia z dodatkiem kakao.
Przepis na to ciasto jest jednym z pierwszych w moim starym zeszycie. Kartki już pożółkły i niemiłosiernie się poplamiły…same … Dlaczego ciasto nazywa się Pocałunek Muszyna? Sama zadaję sobie to pytanie, ale najważniejsze, że jest mega smaczne!
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Ciasto Muszyna składniki:
Na ciasto:
✅1 szkl. cukru
✅1 szkl. śmietany 18%
✅1 szkl. mąki
✅1 jajko rozm. L
✅1 płaska łyżka sody
✅1 łyżka octu
Dodatkowo:
✅3 łyżki maku suchego
✅2 łyżki kakao
✅1/2 szkl. orzechów włoskich
✅1/2 szkl. rodzynków
Masa:
✅1 masło 200 g
✅1 budyń waniliowy
✅3 łyżki cukru
✅2 łyżeczki cukru wanilinowego
✅1/2 l mleka
✅1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Polewa:
✅1 tabliczka czekolady 100 g
✅1/3 szklanki śmietany 30%
✅1-2 łyżki wody
Ciasto Muszyna – wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i podzieliłam na 3 części. Do jednej miski dodałam przesiane kakao, do drugiej mak a do trzeciej posiekane orzechy i rodzynki.
Ciasto w każdej misce wymieszałam i rozlałam do foremek 21×24 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
Każdy placek piekłam 20-25 minut w 180 stopniach.
Kiedy placki wystygły przełożyłam je masą.
Budyń ugotowałam z dodatkiem cukru i cukru wanilinowego. Ostudziłam i utarłam z masłem.
Przełożyłam placki.
Polałam polewą.
W rondlu z wodą podgrzewałam pokruszoną czekoladę z dodatkiem śmietany. Nie gotowałam. Zdjęłam z ognia i wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polałam ciasto.
Notatki:
* bakalii można dać odrobinę mniej, jeśli ktoś nie lubi dużych ilości
* pierwotna nazwa ciasta musiała ulec niewielkiej korekcie ze względu na zasady obowiązujące w sieci
* pierwotna nazwa ciasta musiała ulec niewielkiej korekcie ze względu na zasady obowiązujące w sieci
Smacznego!
Lidka
Eleganckie ciacho,ale super wygląda 🙂
W sumie to tylko 3 placki trzeba upiec, a potem to już z górki….krem i polewa…a potem efekt znakomity👌
Ile mleka do tego budyniu ?
0,5 l mleka potrzeba 🙂
W jakiej kolejności układać placki ciasta
Na dole ciasto z orzechami ,masa,ciasto kakaowe,masa,ciasto z makiem polewa
Ciasto jest super👍
śmietana ma byc kwasna ?
Z podanych składników wyszło bardzo mało ciasta, musiałam masę makową z bakaliową połączyć, foremka okrągła 24 cm.
Beata śmietana taka zwykła z kubeczka w sklepie 18 % Ja miałam z dyskontu (dość znanego 🙂 )
Ella, wychodzi mało ciasta bo to mają być 3 cieniutkie placki. Cienko trzeba rozsmarować na pergaminie do pieczenia. Ono urośnie i tak i jak ostygnie ładnie odchodzi od papieru.
Niestety nie mogłam rozsmarować nawet cieniutko bo miałam za mało masy. Jeszcze się nie poddaje, musze je mieć 🙂
Dopiekłam 3ci placek, ciasto pyszka. Dziękuję za przepis❕
to jednak stawiam na to, że Twoja forma jest odrobinę za duża.
A ja podaną proporcję daję na 1 blat 24×36, to znaczy wszystko x3. Masa normalnie aaa i mak parzę i mielę.
kolejność układania placków jest dowolna. Ja na spód położyłam ciasto bakaliowe, w środek kakaowe i na górę z makiem 🙂
Unknow cieszę się bardzo :*
Jakie apetyczne cudo!
Jaka czekolada jest potrzebna mleczna czy gorzka? A jeśli gorzka to ile procent
ja do polewy dodaję czekoladę jaką mam akurat na stanie w kuchni w szafkach. Deserowa, mleczna – tych najczęściej używam do polew.
Pyszne 🙂
Orzechy siekane czy mielone? Na dużą tacke 24×36 wystarczy z półtora porcji podanej na ciasto czy trzeba podwoić?
Zrób z dwóch porcji. Jeśli o orzechy chodzi to moje częściowo były w drobnych kawałkach a częściowo zmielone na grubszy piasek.
Przeczytalam i okazuje ze mam w domu wszystkie potrzebne składniki. Jedynie nie mam rodzynek, bo ich nie lubię. Chyba zastapie je suszonymi śliwkami. Wiem napewno, że to ciasto zagości u nas na święta:)
Śmietana słodka czy ukwaszona?
A można zamiast 18 śmietany dać 30?
proponowałabym 18% jednak 🙂
No właśnie, dlaczego taka nazwa?
Z takowym gościem się nie całowałam i nie wiem. Zresztą dzisiejsze ciasta i potrawy mają tak wymyślne nazwy, że i ta mnie nie dziwi.Piec nie umiem, więc popodziwiam i chylę czoła przed talentem.
Wygląda fantastycznie ,tylko jeść!
Pozdrawiam!!!
Eeetam Bzdurki opowiadasz. Mam sporą blachę – wchodzi równolegle na styk do piekarnikaWrzucam do miksera z miską NA JEDNĄ warstwę 1 jajko, pół szklanki cukru, szklanka śmietany i szklanka mąki , oczywiście z łyżeczką sody potem niecała łyżka octu i pieczemy Przy 180 wychodzi mi około 12 minut. W tym czasie kręcę drugą warstwę , a potem następną. Zaczynam od tej z bakaliami, potem mak na końcu z kakao. DLACZEGO tak? bo nie muszę myć ani miski, ani kręciołków. Poza tym kakaowa wymaga trochę mleka by nie byla za sztywna, bakalie – zależy czy bardzo suche , czy dobrze namoczone… Czytaj więcej »
Oczywiście, nie będe wyprowadzać Cię ze swojej racji. Każdy ma swoją i swoje doświadczenia. Określanie doświadczeń innych bzdurą nie jest zbyt grzeczne.
Czy można z dwa dni wcześniej upiec placki
Można, jak najbardziej. Pozostawić tylko w chłodnym miejscu przez ten czas.
Ciasto stało się kanonem wypieków mojej kuchni. Dziękuję za przepis. Za każdym razem ciut zmienione jest rewelacyjną.
Ciasto świetne,robię je od lat. Podane proporcje na JEDNEJ warstwie dadzą przy średniej blaszce półtora do dwu centymetrów ciasta- czyli z kremem da klasyczne osiem cm. Ja od zawsze daję drobno pokrojone figi suszone. Orzechy są za twarde przy tym cieście,rodzynki z kolei zbyt słodkie i ciapate. Figi dają rewelacyjny smak. Wtedy nie trzeba już żadnej polewy- figowe zostaję na górze
To jestpomysł! Jednak gdy zaczęłam to ciasto piec to u mnie w sklepie nie można było kupić nic prócz rodzynek czy suszonych śliwek. Fajnie, że przepis dało się zmodyfikować i to bardzo pomysłowo <3