Sernik cytrynowy z lemon curd

Autor Pieprzyć z Fantazją

Jeden z najlepszych przepisów na sernik na blogu.

Pyszny o kremowej a nawet maślanej konsystencji sernik na zimno, czyli nowy pomysł na sernik o orzeźwiającym smaku cytryny, sprawdzony i dopracowany w każdym detalu. Samo przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie. Zacznę od wskazówek:
Lemon curd lepiej przygotować samemu, co nie jest wcale trudne. Zagęściłam je delikatnie mąką ziemniaczaną i pięknie trzymał się wierzchu ciasta.
Ser, którego użyjesz możesz sam zmielić lub kupić w wiaderku. Zawsze zachęcam by zwracać uwagę na zawartość tłuszczu w serze w wiaderku, bo im tłuściejszy tym lepszy. Wspomnę jednak, że z chudego też ciasto się uda. Jest to ciasto bez pieczenia, więc będzie dobrze.
Do przygotowania spodu użyłam ciasteczek degistive, co dało delikatny słony posmak, ale możesz użyć również zwykłych herbatników.
Sok z cytryny, dodałam 125 ml, ale w poprzednich wersjach, co robiłam dolewałam nawet 140 ml i ciasto było gęste.

Jeśli chcesz obejrzeć film jak zrobiłam ten sernik to zapraszam tu FILM

Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie  Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją

Sernik cytrynowy – składniki:

✅1 kg sera trzykrotnie mielonego
✅200g mascarpone
✅200 g białej czekolady
✅100 ml śmietanki 30% lub 36%
✅7 łyżek cukru pudru (ok. 120g)
✅125 ml soku z cytryny
✅300 g herbatników lub digestive
✅12 g masła
✅200 ml lemon curd
✅1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do lemon curd
✅skórka starta z cytryny
*przepis autorski Lidia B.

Sernik cytrynowy – wykonanie:

Przygotuj spód z ciastek i masła. Masło roztop a ciasteczka rozdrobnij blenderem. Wymieszaj wszystko i wyłóż dno formy, ugnieć np. szklanką i wstaw do lodówki.
Zagrzej śmietankę w rondelku i roztop w niej czekoladę. Przez czas przygotowywania sera ostudzi się.
W misce wymieszaj do połączenia składników ser, mascarpone, cukier puder, sok z cytryny. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Masę dobrze wymieszaj i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki a gdy już zgęstnieje na wierzch wyłóż lemon curd.
Lemon curd najlepiej zrobić samemu PRZEPIS, a jeśli masz kupiony w sklepie to podgrzej go i zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagęść również lemon curd, który przygotowałeś sam.
Wstaw ciasto do lodówki na k-ok. 4 godziny.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

A w piekarniku można go upiec? Tylko wtedy jeszcze jajka by dodać?!?

Kamila
29 dni temu

Wow, ten przepis brzmi jak prawdziwa perełka wśród serników! Muszę przyznać, że pomysł na sernik na zimno z orzeźwiającą nutą cytryny wydaje się być idealnym rozwiązaniem na letnie upały. Bardzo podoba mi się koncepcja przygotowania lemon curd w domowym zaciszu – to dodaje temu deserowi autentyczności i świeżości. Dodatkowo, używanie ciasteczek digestive jako bazy to genialny sposób na dodanie subtelnej słoności, która świetnie komponuje się z kremową słodyczą reszty deseru. Kluczowe wydaje się być również zwrócenie uwagi na jakość używanego sera. Rada dotycząca wyboru sera z odpowiednią zawartością tłuszczu jest na wagę złota, ponieważ wpływa to nie tylko na smak,… Czytaj więcej »

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x