Jeden z najlepszych przepisów na sernik na blogu.
Pyszny o kremowej a nawet maślanej konsystencji sernik na zimno, czyli nowy pomysł na sernik o orzeźwiającym smaku cytryny, sprawdzony i dopracowany w każdym detalu. Samo przygotowanie jest bardzo proste i dość szybkie. Zacznę od wskazówek:
Lemon curd lepiej przygotować samemu, co nie jest wcale trudne. Zagęściłam je delikatnie mąką ziemniaczaną i pięknie trzymał się wierzchu ciasta.
Ser, którego użyjesz możesz sam zmielić lub kupić w wiaderku. Zawsze zachęcam by zwracać uwagę na zawartość tłuszczu w serze w wiaderku, bo im tłuściejszy tym lepszy. Wspomnę jednak, że z chudego też ciasto się uda. Jest to ciasto bez pieczenia, więc będzie dobrze.
Do przygotowania spodu użyłam ciasteczek degistive, co dało delikatny słony posmak, ale możesz użyć również zwykłych herbatników.
Sok z cytryny, dodałam 125 ml, ale w poprzednich wersjach, co robiłam dolewałam nawet 140 ml i ciasto było gęste.
Jeśli chcesz obejrzeć film jak zrobiłam ten sernik to zapraszam tu FILM
Zapraszam Cię na FB oraz profil na Instagramie Tik Tok Serdecznie zapraszam do subskrypcji na kanale Youtube Pięprzyć z Fantazją
Sernik cytrynowy – składniki:
✅1 kg sera trzykrotnie mielonego
✅200g mascarpone
✅200 g białej czekolady
✅100 ml śmietanki 30% lub 36%
✅7 łyżek cukru pudru (ok. 120g)
✅125 ml soku z cytryny
✅300 g herbatników lub digestive
✅120 g masła
✅200 ml lemon curd
✅1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do lemon curd
✅skórka starta z cytryny
*przepis autorski Lidia B.
Sernik cytrynowy – wykonanie:
Przygotuj spód z ciastek i masła. Masło roztop a ciasteczka rozdrobnij blenderem. Wymieszaj wszystko i wyłóż dno formy, ugnieć np. szklanką i wstaw do lodówki. Forma jakiej użyłam miała wymiary 24×24 cm. Jeśli masz odrobinę większą blaszkę możesz jej użyć również.
Zagrzej śmietankę w rondelku i roztop w niej czekoladę. Przez czas przygotowywania sera ostudzi się.
W misce wymieszaj do połączenia składników ser, mascarpone, cukier puder, sok z cytryny. Na koniec dodaj rozpuszczoną czekoladę w śmietance. Masę dobrze wymieszaj i wylej na przygotowany wcześniej spód. Wstaw do lodówki a gdy już zgęstnieje na wierzch wyłóż lemon curd.
Lemon curd najlepiej zrobić samemu PRZEPIS, a jeśli masz kupiony w sklepie to podgrzej go i zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie wody. Zagęść również lemon curd, który przygotowałeś sam.
Wstaw ciasto do lodówki na k-ok. 4 godziny.
Smacznego!
Lidka

A w piekarniku można go upiec? Tylko wtedy jeszcze jajka by dodać?!?
Chyba na TT pisałyśmy, jak miło że tu jesteś! <3 Ponowię odpowiedź, ale już może dla tych co będą mieć takie samo pytanie. Pominąć czekoladę, dodać jajka, masło śmietankę i ciut mąki ziemniaczanej. A proporcje można podejrzeć w innych moich przepisach na serniki.
Dziękuję! 🙂
Na jaką blachę?
blaszka 24×24 cm
Witam
Można prosić o wymiary blaszki?
Konkretnie ten przepis jest na blaszkę 24×24 cm.
Witam, czy 12g masła to nie jest błąd? Trzymając się tego przepisu spód to poprostu sypki piasek…
Zjadłam 0 . Dziękuję za zwrócenie uwagi. Na filmiku jest dobrze 🙂
Czy masa nie jest luźna bez żadnych stabilizatorów typu żelatyna lub galaretka? 🙈
Proszę zerknąć na filmik na YT, wkleiłam film w tym wpisie. Nie jest za luźna.
Nie. Proszę sobie obejrzyć filmik. Jednak zawsze można dodać czy galaretkę czy żelatynę – jednak nie będzie wtedy to samo. Ten sernik ma konsystencję maślano – kremową, puszystą.